Еврото - в Литва, Латвия, Естония и ... някога в България

Литва въведе нов начин на облагането на доходите и отчисляването на вноските за безработица, казва Йева – млада, амбициозна и с финансово образование. Така тя отговори на молбата ми да формулира в едно изречение най-важното за литовската данъчно – осигурителна система. Помолих я именно това, защото неравенството, което е функция на доходите и облагането им, бе изведено в предизборната кампания за президент на прибалтийската държава като приоритет номер едно. Заедно с Латвия и Естония, Литва е давана за пример на страните от Балканите, които са тръгнали по пътя на приемането на еврото – България, Хърватия и Румъния. Ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис, който е латвиец, преди време заяви в интервю за „Хоризонт”, че именно доходите и неравенството са най-големия проблем на страната ни

. Интервюто бе дадено  преди да се кандидатира за евродепутат. Кариерата му в Европарламента ще бъде решена от латвиците, а не е изключено той отново да бъде еврокомисар на държавата, ако получи подкрепата им на евровота, който в Латвия ще се проведе на 25 май. Страната има много сходен с Литва икономически профил, но за разлика от нея, е много по-сериозно замесена в скандалите с прането на пари.
Последните скандали с прането на пари разтърсиха Дойче банк, а ако останем в Прибалтийските държави, не трябва да забравяме и Естония. Случаят е с Данске банк, а думите – на Килвър Кеслер, председател на финансовия регулатор, това е "един много тъжен случай". В Литва скандалът с Данске банк се счита за „овладян”, защото всичко се е случило преди въвеждането на еврото, а централната банка си е свършила работата. И още – банкерите във Вилнюс са убедни, че системата е станала по-стабилна и по-добре контролирана заради членството в еврозоната, бизнес средата – по-добра и доходите на хората по-високи. Младата Йева, на която тепърва предстои кариера като финансист, не успя да отговори на въпроса ми как въвеждането на еврото се е отразило на най-нискодоходните групи, каквито в Литва са голяма част от пенсионерите например.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!