Тръмп, Мей, Бабиш (обобщение)

Американският президент приключва посещението си във Великобритания

Държавното посещение във Великобритания на американския президент Доналд Тръмп приключва днес с участие в церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от Десанта в Нормандия в град Портсмут.

Тръмп заяви вчера, че Съединените щати и Обединеното кралство имат „най-великият съюз в света за всички времена“.

Още от самото начало на посещението и двете страни наблягат изключително много на дълбоките исторически връзки и общите ценности като основа на „специалните“ британско-американски отношения.

При посещението на Тръмп в Потсмут обаче се очакват нови протести, а председателят на градския съвет Джералд Върнън-Джаксън вече изрази недоволство от участието на американския президент, защото заради изключителните мерки за сигурност ще бъде развален празникът за местните хора с наложените ограничения за достъп в района на церемонията. Някои изразяват недоволство, че правителство не намира пари за ветераните от войната, но харчи средства за държавно посещение на Тръмп.

Самият президент и първата дама на Америка - Мелания, дадоха снощи ответен прием в резиденцията на американския посланик в Лондон, на който кралицата беше представена от принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс. Преди това Тръмп проведе кратки срещи с привърженици на твърдия Брекзит от Консервативната партия, както и с Найджъл Фарадж.

Ускоряват процеса по избор на наследник на Тереза Мей

Британските консерватори договориха промени, целящи ускоряване на процеса по избор на наследник на Тереза Мей като лидер на партията. Прието бе предложение всеки депутат, който иска да се кандидатира за поста, да има подкрепата на най-малко 8 негови колеги.

При наличието на много кандидати процесът може да бъде много дълъг, тъй като при всяко гласуване отпада само един кандидат, докато останат само двама, като победителят ще бъде определен при гласуване на всички 124 000 членове на Консервативната партия. Името на новия лидер се очаква да бъде обявено през седмицата от 22 юли.

Промените в първата фаза на процеса бяха предложени след критиките, че прекалено голям брой депутати подават заявки и нуждата лидер да бъде избран възможно най-бързо.

В момента 11 души остават в надпреварата, след като Джеймс Клевърли и Кит Молтхаус се отказаха. Според анкетите Борис Джонсън е най-популярната кандидатура, но това може да се промени в процеса на гласуване.

Крайният срок за кандидатстване е до 17 часа на 10 юни.

Тереза Мей официално ще се оттегли от лидерския пост в петък, но ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер, докато не бъде определен неин наследник.

Протести срещу Андрей Бабиш в Чехия

„Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на демонстрация. Дойде ни до гуша“, заяви зам.-председателят на неправителствената организация „Милион моменти за демокрация“ Бенямин Рол пред близо 120 000 демонстранти, според организаторите.

„Не е нормално човек, който се намира в подобен конфликт на интереси и чиито лични проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател“, каза пред събралото се множество председателят на неправителствената организация Микулаш Минар.

От края на април в Чехия редовно има протести срещу Бабиш и министърката на правосъдието Марие Бенешова, която според демонстрантите цели да възпрепятства съдебния процес срещу премиера.

Според проекта за доклад на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията „Агроферт“, основана от него и от чието управление той официално се оттегли през 2017 г.  От документа става ясно, че Брюксел иска от Чехия възстановяването на 17,4 милиона евро. Окончателният вариант на доклада ще бъде изготвен през идните месеци, като се отчете и позицията на Прага.

64-годишният Бабиш настоятелно отрича да е в конфликт на интереси.

„Този доклад е атака срещу Чехия. Европейските чиновници ненавиждат чешките закони“, каза днес Бабиш в реч пред чешкия парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!