ЕС обявява рекордно финансиране за образование при извънредни ситуации


Европейската комисия обяви миналия месец, че за 2019 г. са предвидени безпрецедентните 164 милиона евро за проекти в областта на образованието при извънредни ситуации. Съобщението беше направено от комисаря по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилиянидис на организираната в Брюксел проява на високо равнище на # School4All - Училище за всички - това е инициатива, посветена на този вид особено необходимо образование. Тематичното събитие събра в Брюксел стотици гимназисти, учители, политици и служители, работещи в областта на хуманитарната помощ. Христос Стилиянидис заяви:

„ От името на ЕК нека да подчертая, че образованието при извънредни ситуации е абсолютен приоритет за Европейския съюз. От 2015 г. досега размерът на нашата подкрепа нарасна от 1 % от европейския бюджет за хуманитарна помощ на 10 % през 2019-а".

Докато през 2015 г. Комисията предоставяше близо 13 милиона евро за образование при извънредни ситуации, до края на 2018-а тази помощ нарасна на общо 290 милиона. Така вече над 6,5 милиона момичета, момчета и учители в 55 държави са имали по-добър достъп до качествено образование и обучение. Еврокомисарят Стилиянидис изтъква ролята на Европейския съюз в тази област:

„ С този стратегически подход Европейският съюз дава водещ пример. Той е световен лидер в областта на образованието при извънредни ситуации".

Стилиянидис подчертава също, че от месец май 2019-а година е в ход кампанията #RaiseYourPencil - в превод на български „Вдигни молива си“. Тя насърчава младите хора към солидарност със своите връстници по света, които са възпрепятствани да посещават училище. В момента близо 75 милиона деца по света имат ограничен достъп до обучение или въобще нямат достъп поради конфликти или природни бедствия. Затова, като използват молива- универсален символ на учението, Комисията очаква всички да „вдигнат моливи“ в социалните медии, за да популяризират #School4All. Еврокомисарят Стилиянидис изтъква мотивите за такива инициативи:

„ Трябва да сме по-добре подготвени и за това предизвикателство. Като помагаме на всяко дете да получи достъп до училище навсякъде и по всяко време, допринасяме за мира. Образованието е щит срещу насилието, срещу сексуалната експлоатация или радикализацията, особено в ситуации на хуманитарни кризи. То дава на децата усещане за сигурност и им предоставя възможности за по-добро бъдеще.“

Кампанията #RaiseYourPencil ще продължи до септември тази година и обхваща както края на учебната година в европейските страни, така и завръщането в училище след лятната ваканция .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!