Резервен план за защита на мобилните граждани и правото на пенсия за навършена възраст след Брезкит

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Свободното движение на работниците е от основно значение за Европейския единен пазар. Почти 4 милиона граждани на ЕС живеят или работят в Обединеното кралство, а 1,3 милиона граждани на Обединеното кралство живеят или работят в ЕС.
Още от самото начало Европейската комисия бе твърдо убедена, че гражданите не трябва да платят цената на Брекзит и  работи усилено, за да осигури най-добрата защита на техните социални права. Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство предвижда правилата за координация на системите за социално осигуряване да продължават да се прилагат по време на преходната фаза до края на 2020 г. и дори 2022 г. - до сключване на окончателно споразумение за бъдещите отношения, уточнява еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тесен:


"Европейската комисия работи усилено заедно с други институции на Европейския съюз и с държавите членки, за да намали до минимум правната  несигурност. На първо място, създадохме регламент за резервен план на ниво на Европейския съюз, за да се гарантира минимална защита и в случай на "твърд" Брекзит. Този регламент гарантира, че периодите, през които сте работили като граждани на ЕС в Обединеното кралство, или граждани на Обединеното кралство в ЕС преди Брекзит, тези периоди ще се признават и след Брекзит. И това, например, е от значение за вашите права за пенсия за навършена възраст в края на вашата кариера. Второ, ние предоставяме насоки на държавите членки и координираме с тях едностранните им резервни мерки, по-конкретно насърчаваме държавите членки да продължат да предоставят определени правила за социална сигурност на тези граждани на Обединеното кралство в ЕС, които са упражнили  правото си на свободно движение преди Брекзит. Така, например, обсъдихме с държавите членки въпроса да продължат да разрешават на гражданите да изнасят пенсионните си осигуроивки в Обединеното кралство и да продължат да компенсират Обединеното кралство за медицински разходи, понесени от граждани на ЕС, които законно живеят там. Трябва да отбележа обаче, че резервните мерки не се отнасят до туристи. Съветваме гражданите да си направят частни здравни застраховки, когато пътуват по туристически или служебни цели за Обединеното кралство след Брекзит."

Еврокомисарят по заетостта Мариан Тесен уточнява обаче, че тези резервни мерки са едностранни. Те обхващат единствено правата на гражданите на ЕС и Обединеното кралство в 27-те държави членки  - те не обхващат и не могат да обхванат правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство. За разлика от споразумението за оттегляне, резервните мерки не гарантират еднакво третиране на целия ЕС, тъй като всяка една от 27-те държави членки си има свои собствени резервни мерки.

"Независимо от нашите усилия и предварителни действия, Брекзит без споразумение  ще има отрицателно въздействие върху мобилните граждани на Европейския съюз и на Обединеното кралство. Нашите резервни мерки не могат да заменят споразумението за оттегляне, но искам ясно да заявя - ние сме готови и за "твърд" Брекзит, без споразумение, и правим всичко по силите си да се подготвим за него."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!