Студенти помагат на студенти – достъпно образование за млади хора с увреждания

Проектът „Студенти помагат на студенти – достъпно образование за млади хора с увреждания“ е породен от желанието и мотивацията на членовете на Erasmus Student Network (ЕСН) България винаги да допринасят за подобряването на условията за приобщаваща мобилност и възможностите за учене на студенти със специални образователни потребности (СОП). В основата на съвременното общество стоят идеите на хуманизма, предполагащи разкриване и реализиране потенциала на всеки човек, независимо от начина, по който взаимодейства с обкръжаващата го среда. Отношението към хората със специални потребности е мярка за ценностната ни система в новото демократично общество. В този смисъл от изключителна важност е създаването на равни възможности и достъпна среда за получаване на качествено образование от хората със СОП и успешната им интеграция в естествената социална среда. Днес се утвърждава нова образователна политика по отношение на децата, учениците и студентите със СОП, съответстваща на различни международни документи и изискваща образование, което да стои в основата на личния просперитет и качеството на живота им, да осигурява тяхната независимост и автономност. Актуализират се нови научни направления, свързани с адаптацията им към условията на съществуване, в това число и към средата на реалния образователен процес във висшето училище.

„40% от анкетираните споделят, че във висшите учебни заведения няма информационни табели, изписани на Брайлова азбука в помощ на хората с увредено зрение. Според 56% пък, уебсайтовете на университетите също не са приспособени да бъдат използвани от хора със специални потребности, което може да се постигне с инсталирането на софтуер. Като най-голям проблем обаче, студентите посочват недостъпната физическа среда на избрания от тях ВУЗ. От позитивната гледна точка, участниците в проучването споделят, че персоналът на учебното заведение винаги се отзовава на помощ и е готов да съдейства при необходимост“, коментира Златина Тодорова от ЕСН България.

Достъпността е съществено условие за равнопоставеност на хората с увреждания и тяхното социално участие. Тя е включена в Конвенцията на Организацията на обединените нации (ООН) за правата на хората с увреждания като основна предпоставка за приобщаването им. Актуалността и значимостта на реализираните от ЕСН дейности се определя от факта, че насочват към един малко познат свят – студентите със СОП, които заслужават да се съизмерват с направеното до този момент за тях в различни висши училища у нас и в чужбина. Самата идея и концепция на проучването са обвързани и с дейностите, които ESN International извършва на международно ниво в другите ЕСН държави. Каузата на ЕСН – Social Inclusion е в синхрон с дейностите по проекта, а международният проект на ЕСН – Exchange Ability, целящ за „маркира“ достъпността на висшите учебни заведения чрез платформата MappED.

Успешната реализация на проекта създава възможност да се анализира сегашната ситуация за хора с увреждания, следващи в столични висши учебни заведения, като по този начин ще бъде налична база от данни и информация, която може да бъде използвана от български институции и организации в подобряването на интеграцията и социалното включване на хората с увреждания. Резултатите от проучването също така могат да бъдат използвани и при проектиране на бъдещи образователни центрове, сгради, учебни бази. Резултатите от широкото анкетно проучване на младежката организация бяха представени пред българските институции на 17 март 2021 в рамките на конференция.

ЕСН България е част от мрежата на най-голямата международна студентска доброволческа организация в Европа – Erasmus Student Network. В България организацията действа и на национално, и на местно ниво. Националната организация обединява 11 регионални секции и близо 100 доброволци, които се намират в шест града в България, оказвайки подкрепа в развитието на младите хора и развива международната дейност на над 15 български университета, предоставящи помощ на над 1000 международни студенти на обмен в България по програмата „Еразъм плюс“ годишно. ЕСН България разполага с експертиза в областта на младежта, студентската мобилност, образованието, работоспособността, социалното приобщаване и доброволчеството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!