Европейският енергиен регулатор ще провери пазара на газ и електроенергия

Европейските лидери не стигнаха до очакваното общо решение и категорични мерки в отговор на рекордния скок на цените на горивата. Вместо това държавите-членки трябва да решават проблема на национално ниво. Сред тях има и такива, които вече изразиха позиция, че високите цени са само временни и ЕК не трябва да се намесва. Страната ни е сред тези, които смятат, че проблемът е общоевропейски и трябва да има координирани действия.
Ваучери за ток, намаляване на данъците или пък разсрочване на сметките са част от възможните решения срещу високите цени, но всяка държава от Европейския съюз ще трябва да определя сама, поне в краткосрочен план. Такива мерки вече са предприети в 20 страни, а за общи действия е необходимо още време, тъй като енергийните източници в 27-те държави-членки са различни, обясни след срещата на върха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„В краткосрочен план преди всичко трябва да подкрепим социално слабите потребители и предприятията, които търпят сериозни щети и страните-членки вече започнаха. Около 20 държави от Европейския съюз въведоха мерки или обявиха, чe ще въведат такива, за да подкрепят уязвимите групи и бизнеса. Но пак казвам, това е само краткосрочно. Ако погледнем в средносрочен и дългосрочен план, ще работим върху допълнителни мерки.“
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази същата позиция като фон дер Лайен и допълни още, че е важно страните да се координират и да си сътрудничат, за да видят какви действия могат да бъдат предприети на национално ниво. От друга страна, трябва да се помисли сериозно какви мерки могат да бъдат разработени на европейско равнище.
Фон дер Лайен обяви, че до средата на ноември Комисията ще проверява европейските пазари на газ и въглерод за възможни спекулации, защото покачването на цените сериозно безпокои евролидерите. Въз основа на докладите, които ще бъдат представени, ще се преценява дали определени търговски поведения изискват допълнителни регулаторни действия:
„Европейският енергиен регулатор има задачата да  направи проучване на пазара на електроенергия. Първият доклад ще бъде през ноември, така че да можем да представим резултатите и да ги обсъдим на срещата на върха през декември. Европейският орган за ценни книжа и пазари също ще проверява европейските пазари на газ и емисии за възможни спекулации. Към момента нямаме доказателства за това.“
Урсула фон дер Лайен заяви още, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. А до края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства в развитието на подходящи технологии:
„Очевидно е, че се нуждаем от повече възобновяема и чиста енергия. Това е пътят, по който трябва да вървим. Но редом с възобновяемите източници, ние имаме нужда и от стабилен енергиен източник - от ядрения, а по време на един преходен период, разбира се, и от природния газ."
За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли част от европейските лидери. Сред поддръжниците на идеята е и България. Заедно с още 9 държави, страната ни ще настоява ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати за екологично устойчиви икономически дейности. Противници на това предложение са Германия и Австрия, които посочват като аргумент нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!