Euranet Plus Summit 2022

Вестагер е против дерогация на държави при ембарго на руските петролни доставки

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заместник - председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер се обяви срещу допускането на изключения за определени държави, при налагане на санкции срещу Русия. В отговор на въпрос на БНР дали България и други зависими от руските петролни доставки държави могат да получат дерогация от потенциално ембарго върху вноса на тази суровина от Русия, Вестагер отговори, че е по-добре солидарно да се намери решение за тях. 

България е сред държавите, чиито икономики биха пострадали сериозно, ако в шестият пакет от санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна, бъде включено и ембарго върху руските петролни доставки. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев неведнъж заяви, че страната ни ще иска дерогация или няма да подкрепи подобна мярка. На въпрос на Националното радио може ли да се разчита на изключение за държавите, които не могат толкова бързо да пренастроят икономиките си, еврокомисарят Маргрете Вестагер отговори: 

"За мен важното е не да има дерогация от санкциите за определени държави, а останалите страни - членки да се намесят и да окажат помощ. Мисля, че това е единственият начин да се справим с тази ситуация". 


Вестагер припомни, че енергийната криза е шанс да ускорим преминаването към по-зелени източници на енергия и да се избавим от изкопаемите горива. 

"Също така трябва да направим план за бъдещето - как да направим прехода към възобновяемите източници и това да се случи на общоевропейско ниво. Не бива нито една страна - членка да чувства, че е оставена да се справя сама със ситуацията, защото тези санкции ще стават все по-големи и наистина страните - членки трябва да бъдем заедно", допълни еврокомисарят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!