Енергийни притеснения за Европа

Европейски лидери призовават за ограничаване на разходите и поставяне на таван на цените на газа в целия съюз

Снимка: Ройтерс, Алами

Европейските граждани са на прага на необичайна зима. На територията на континента се води война, сметките за ток са рекордно високи, а доставките на газ от Русия – несигурни. Все притеснителни факти, които задържат цените му високи, а наред с тях и цените на електроенергията и въглищата. Това принуждава правителствата да въвеждат мерки в помощ на населението. Във Великобритания е наложен таван на цените на повечето енергийни продукти, използвани в домакинствата. Помощта от държавата е близо 500 евро на домакинство при очаквани разходи за енергия, в най-добрия случай, от над 4 хиляди евро за година.

"Германия има определени количества надбавка за електроенергията от 300 евро за работници, които плащат данък върху доходите. В Гърция са отделени над 8 милиарда евро за енергийни субсидии, които текат вече от септември миналата година. Румъния въведе схеми, които ограничават сметките за газ и за електричество на домакинствата и разликата бива компенсирана на доставчиците на енергия от страна на държавата," обяснява българският евродепутат Цветелина Пенкова.

В Дания беше одобрена схема за близо 420 милиона евро за подпомагане на възрастните хора. В Нидерландия домакинствата имат право на еднократна помощ от 800 евро. В България таванът на цената на тока за бизнеса е 250 лева на мегаватчас. Според експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев това обаче са временни решения на проблема. Дълготрайната и най-резултатна мярка е да се намали цената на тока:

"И ще ви дам един конкретен пример. Схемата за търговия с емисии, където въглеродните квоти в момента струват между 80 и 90 евро на тон, тя е оръжие на Путин в момента, защото дава огромни предимства на газовите централи пред въглищните централи, защото въглищните централи трябва да плащат много повече за емисии отколкото газовите. И какво се случва? Европа, като кара въглищните централи да плащат, сама се прави зависима от газа."

Европейски лидери призовават за ограничаване на разходите. Италия, Белгия и Чехия са сред страните, които настояват за таван на цените на газа в целия съюз. Нещо подкрепено и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Франция и Гърция искат Европа да отдели ценообразуването на електроенергията от растящата цена на газа.

"Големият проблем е в това, че в Западна Европа обществото страда от утопични желания и идеи. Хората вярват, че като изградят повече фотоволтаични панели или вятърни паркове, ще бъдат независими от Русия и въпреки че в Германия се спъваш във фотоволтаични панели и вятърни паркове и очевидно не си станал независим от Русия, хората, това не знам защо не могат да го разберат. Ето днес четох, че в басейните в Берлин вече са обявали, че човек ако иска да дойде да плува, трябва да си носи неопренов костюм, защото водата е студена," казва Боян Рашев.

Електроенергийната система у нас не зависи от газа, цените на тока, обаче, са високи заради засиленото търсене около България. Това се отразява на борсовите цени в страната ни, въпреки че сме производител на ток и изнасяме 30-40 процента от него.

"Истината е, че ако зимата стане много страшно, можем да дръпнем шалтера и да кажем: добре, ние си пазим нашия ток за нас, а Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония да се оправят. Ама те няма как да се оправят, защото са имали глупостта да си затворят въглищните мини и тецове," обяснява Боян Рашев. 

Европа ще пести ток през тази зима. Някои държави наложиха допълнителни данъци на компаниите, които печелят от високите цени на електроенергията. Вече има и някои основни призиви към потребителите и индустрията.

"Например, намалена температура в административните сгради и офисните сгради. Има данни, които сочат че с намаляване на температурата с около един градус надолу, ние можем да спестим около 6% от енергията, която по принцип използваме. Вкъщи, например, уреди които не се използват в даден момент, те трябва да се изключват от електропреносната мрежа, за да няма едно постоянно хабене на енергия," обобщава Цветелина Пенкова, която е и член на комисията по енергетика в Европейския парламент.

Цените на горивата също се повишиха значително. Но пътища се търсят. Един пример - най-известната циркова трупа у нас въвежда новаторски методи за намаляване на разходите. Артистичният директор на цирка Александър Балкански-син обяснява как:

"Ние сме направили един подвижен слънчев парк, който е ситуиран по покривите на абсолютно всички тирове, които пътуват с цирка и когато изгрее слънце, енергията се черпи оттам. Имаме акумулаторни батерии, които задържат част от тази енергия".

Не е новина, че Европа още не е сигурна за енергийните си доставки на прага на зимата. А най-добрите, ефективни решения трябва да се вземат, без да се губи време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!