EU Youth Test или как реално ЕС да твори закони с мисъл за младите

Снимка: архив

2022 е Европейската година на младежта, като фокусът е върху подкрепата и взаимодействието с младите в Европа, но и върху преките пътища към тях, по които да бъдат осведомявани как да бъдат активни и ангажирани граждани, чието мнение се взима под внимание. Безспорно някои от най-успешните програми на ЕС са свързани именно с младите – на първо място това е Еразъм +, но също DiscoverEU, младежките доброволчески дейности към Европейския корпуса за солидарност; функционира и Европейски младежки портал. 

Дали обаче мнението на младите европейци наистина има тежест и значение и чува ли се то по високите етажи на властта в Европа или младежите, които съставляват 25 % от населението на Стария континент, просто трябва да живеят с последствията от вече взетите решения?! И тук на сцената излиза инициативата EU Youth Test с идеята всяко законодателно начинание в ЕС да бъде осмисляно в младежки контекст. В края на септември по време на сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) беше прието ршение за подкрепа на EU Youth Test, така превръщайки се в първата европейска институция, макар и само с консултативни функции, която застава официално зад заявката на младите да има реален механизъм за оценка на последствията от взетите решения върху техния живот. Докладчик по темата беше Катрина Леитане:

Основната цел на EU Youth Test е да гарантира, че цялото законодателство на ниво Европейско съюз преминава и през погледа и фокуса на младите. Предложението ни се крепи на 3 стълба - консултации, оценка на влиянието и смекчаване на мерките, ако е необходимо. Това наше решение ще даде рамката, в която да се подобри ефективността на създаването на политики и закони по пътя на засилено участие на младите и изслушването и взимането предвид на тяхното мнение. Като ние също така сме обърнали внимание и на уязвимите групи сред младите. Участието на младите хора в процеса на взимане на решения на всички нива ще доведе до по-добра регулация, по-ранно засичане на тенденциите и тяхното своевременно осмисляне - говоря за тенденциите, които оказва влияние и формират живота на младите хора и бъдещите поколения. Всяко решение, което взимаме днес, се отразява на тез, които идват след нас.“

От ЕИСК също така смятат, че е хубаво да има по-добро взаимодействие между институциите в ЕС и надграждане на добрите практики и резултати от инициативи в тази насока, като Your Europe, Your Say например. А младите наистина искат да участват в процесите. Според Силя Маркула от Финландия, което е президент на Европейския младежки форум – „когато се търсят адекватни решения на това как нашата, на младите, реалност да бъде отразена в европейските политики, много бихме искали да видим в действие EU Youth Test, да има реална оценка на взаимодействието и влиянието на всяка законодателна инициатива и решение върху младите. И ако дадено предложение би имало негативен ефект – да се вземат мерки за смекчаването му. И всичко това да става , разбира се, в процес на консултации с младите хора. Виждаме как това успешно се случва на национално ниво в редица държави-членки като Франция, Австрия, Германия, а на регионално ниво – във Фландрия. И има добри примери как това работи и дава резултати, когато институциите систематично се вслушват в младите“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!