Графика №7/2023 Рекордно търсене на европейски патенти

България предпоследна по патентни заявки в страните от ЕС

Европейското патентно ведомство през 2022 година отчита годишно увеличение от 2,5% спрямо 2021 година в заявленията на международно ниво. Необходимостта от справяне с изменението на климата и прехода към по-чисти и по-сигурни енергийни системи се засили, което ускори надпреварата в устойчиви иновации. Дигиталната трансформация и стремежът към по-голяма свързаност също доведоха до растеж в електротехниката, където подадените заявки вече представляват почти една трета от всички патентни заявки до ЕПВ. Нарастващият дял на заявленията, с произход извън Европа, подчертава привлекателността на европейския технологичен пазар за компании от цял свят.

Основната технологична област, която отбелязва растеж на годишна база с 18,2% е тази на електрическите машини, апарати и енергията, като това включва изобретения за чиста енергия и технологии за батерии. Продължава да се отчита тенденция на увеличаване в областта и на цифровите комуникации с 11,2%, както и в областта на биотехнологиите с 11%.

Заявленията от европейски кандидати остават на приблизително същото ниво както през 2021 година, с минимален ръст от 0,1% и общ дял от 43,4%. Броят на заявления от германски кандидати е намалял спрямо предходната година, но е с най-висок дял от държавите в Европа с 12,8%, следвана от Франция с 5.6%.

За да се оцени по-добре иновативното представяне на определени държави, броят на техните патентни заявки до ЕПВ може да се свърже с броя на населението им. Този анализ показва класирането на държавите въз основа на съотношението на броя на заявките за европейски патенти, подадени в ЕПВ на един милион жители. Представеното съотношение на база милион жители е за страните от ЕС с население от минимум 1 милион жители.

Според данните на Европейското патентно ведомство през 2022 година, в челните места по подадени заявления на милион жители сред страните от ЕС се нареждат: Швеция с 481.81 броя, Дания с 453.23 броя, Нидерландия с 386.91 броя, Финландия с 385.71 броя и Германия с 296.55 броя.

България се нарежда на предпоследно място сред страните от ЕС с приблизително 6.58 броя подадени заявления на милион жители, макар и страната ни да отчита нарастване спрямо 2021 година. На последно място се нарежда Румъния с приблизително 2.42 броя заявления.
По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!