16-годишните трябва да имат възможност да избират кой да ги представлява

Euranet Plus Summit 2024: На евровота изберете най-доброто от живота си!

Има увеличение на руската пропаганда срещу ЕП, според Роберта Мецола

Роберта Мецола, която председателства ЕП в "Срещата на Върха на Евранет плюс"
Снимка: Euranet Plus EPNA
Мястото на младите хора в процеса на вземане на решения, дезинформацията, отбраната, и разбира се, предстоящите евроизбори. Това бяха част от темите, които председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обсъди на "Среща на върха" с млади журналисти от проекта Евранет Плюс. 

Този формат е един от жанровете, в които европейската радиомрежа, от която БНР е част, прави групово интервю с представител на висока позиция от европейските институции по подобие на винаги сериозно отразяваните и ключови срещи на главите на държавите-членки. 

Неслучайно в първата "Среща на върха на Евранет плюс" председателката на Европейския парламент се подложи на кръстосаните въпроси на журналисти, родени под знака на поколението Z.

Самата Роберта Мецола е най-младият председател в историята на Европейския парламент и многократно е заявявала желанието си за по-голямо и по-силно участие на младите хора в демократичния свят. На младежката среща на върха, тя отново подчерта ключовата ролята на включването на младите хора в политическия диалог и вземането на решения, като ги описа като важна сила за промяна и иновации.

На въпрос за Българското национално радио относно стратегията на Европейския парламент за насърчаване на европейската идентичност сред младите хора, предвид разнообразните им мнения, Роберта Мецола отговори така:

Ние, всъщност, имаме доста последователни политики за това как да включим младежта в нашия законодателен процес. Това може да се види и от отличните предложения, които получихме от конференцията за бъдещето на Европа. Там младите хора ни казаха „искаме да направите повече за образованието, повече за здравеопазването, за климата. Очаквам това да бъде и нашият призив, докато работим за създаването на следващата Европейска комисия. Тези младежки съображения да са поставени в основата и целите на всяко законодателно предложение, което излиза от Комисията и когато дойде при нас като законодатели, ние да работим с него. Ако не дойде на фазата на проектопредложението, опасявам се, че понякога е твърде късно. Веднъж представено едно предложение, в последствие е много трудно да се променят неговите параметри. Освен това, вие споменахте думата идентичност. Идентичността не е само това, което ни прави еднакви, но и това, което ни прави различни. И това е красотата на Европа. Ние не искаме да направим всички еднакви, а да съберем всички от различни страни, които имат различни езици, различни култури, различни традиции и работят заедно. А намирането на споразумения между политическите разделения, между националните разделения невинаги е взаимоизключващо се. Всъщност понякога е много повече националното.


Срещата на върха на Евранет Плюс с Роберта Мецола, през призмата на режисьорската апаратна

Нещо, което бих искала да направя повече, е не само да се съсредоточа върху столиците, но всъщност да привлека млади хора от селските райони, хора от далече, които живеят далеч от столиците, които се чувстват забравени. Хора, за които Брюксел и Страсбург са много далеч. Ето, Вие сте от България и единственият въпрос, който винаги ми задават, е присъединяването към Шенген, докъде е? Защо се третират по-различно младите хора от България спрямо младежите от Унгария, Чехия, Словакия или Полша? Защо почти 16 години след като се присъединихме към Европейския съюз, все още не можем да пътуваме свободно? Да, това е основен елемент на европейската интеграция и се надявам, че в края на март ще стане частично реалност.

Мисля, че можем да направим много повече за европейската идентичност на младите и бих искала да се уверя, че младите хора и мненията им са чути. Когато бях млада не обичах да ми казват „нали знаеш, че и твоето време ще дойде, само изчакай.“ По-скоро не. Вие, младите, имате мнение. Това влиза в нашата работа сега, за да отидем после една крачка напред. Бих насърчила повече млади хора, да се кандидатират на избори. Мога да ви кажа, че е трудно първия път. Аз бях в началото на 20-те си на моите първи избори, но го направих, защото вярвах в това и казах, че ако не го направя, няма да мога да насърча други млади хора да участват. И мисля, че времената са се променили много. Средната възраст на този парламент намаля - не толкова много, но намаля. Значително по-младежки е, отколкото много национални парламенти. Заедно можем да го направим по-силен и с повече млади.

Тема на Срещата на върха на председателката на Европейския парламент с младите журналисти станаха и предстоящите европейски избори в началото на юни. Роберта Мецола подчерта активното участие на всички граждани в демократичния процес и направи ясен призив защо трябва да се гласува.

На 8-и или 9-и юни, в зависимост от това от коя страна идвате, ще бъдете помолени да изберете посоката, по която искате да поеме Европа или вашата собствена страна за следващите пет години. Срещата ни днес е точно пред пленарната зала, в която всички членове на Европейския парламент натискат бутона и гласуват. Гласуват за това, което отнася до собствения ви живот, това, което правите всеки ден - независимо дали става дума за работата ви, дали е относно климата, в който живеете, дали е за бъдещето на възможностите, които ще имате, докато живеете и работите в Европейския съюз. Ако не гласувате, 720-те кресла ще бъдат попълнени така или иначе, но това, което виждате може и да не ви хареса. Ако не гласувате, други ще решават вместо вас. Но ако гласувате, можете да търсите отговорност от избраните от вас представители. Така че изберете най-доброто за живота си.

Председателката на Европейския парламент коментира и възможността за намаляване на възрастта за гласуване на 16 години по примера на Австрия, Малта, Белгия, Гърция и Германия.

Мисля, че 16-годишните трябва да имат възможност да избират кой да ги представлява. Мисля, че колкото по-млад си, трябва да бъдеш интегриран в гражданското общество, да можеш да се възползваш и упражняваш гражданските си права и да изпълняваш гражданския си дълг. Нека не забравяме, че са повече хората по света, които не могат да гласуват за своите лидери, отколкото тези, които могат. Така че нека приемем това. И защо да не го дадем на възможно най-широк сектор от нашето население?

Срещата на Върха на Евранет Плюс 2024

Дезинформацията по време на избори и фалшивите новини, също бяха коментирани от Роберта Мецола. Тя говори и относно мерките, които Европейският парламент може да направи за младите хора, за да се противопоставят на фалшиви новини.

Има огромно увеличение на руската пропаганда. Например, в контекста на войната, подобно на това, което видяхме в други страни, например в Обединеното кралство по време на референдума за Брекзит, по време на изборите в САЩ. Едно след друго, вече виждаме това да се случва по време на първичните избори в САЩ. Сега в Европейския съюз имаме закон относно дигиталните услуги, който възлага отговорност на регулаторите, за да създаде това безопасно пространство за хората от всички възрасти, където да имат достъп до информация, която е вярна и не е генерирана от изкуствен интелект. Имаме първия в света нормативен документ за изкуствения интелект. Ще започнем да виждаме въздействието му. Може би не на тези избори, но на бъдещи избори поради увеличеното използване на изкуствения интелект с цел манипулиране на поведението и на избирателите. От гледна точка на уязвимостта, виждаме, че този парламент е мишена на чужди автократични държави, опитващи се да повлияят на гласовете. Така че ние не само трябва да законодателстваме, но също така трябва да създадем осведоменост. Когато новите членове на Европейския парламент бъдат избрани през юни тази година, те ще дойдат и ще им бъде казано какво трябва да знаят. Или как да са сигурни, че не проверяват телефоните им. Как да са сигурни, когато работят в социалните медии.

Роберта Мецола коментира и един от приоритетите на Европейския парламент през следващите години сигурността, както и гледната ѝ точка относно наборната военна служба в държавите членки на Европейския съюз. Според нея, няма съмнение, че светът се е променил напълно на 24 Февруари 2022 година. Тя коментира необходимостта от истински и подходящ съюз за сигурност и отбрана, който да гарантира, че има капацитета и възможностите. Това е необходимо, за да се предотврати възпиране на потенциални атаки. Тя бе сигурна, че ангажиментът на Европейския съюз не се е променил по отношение на онези държави, които нямат задължителна военна служба и отбеляза, че това е нещо, което се решава на национално ниво и не е нещо, което може да бъде продиктувано от Европейския съюз. 

Според нея, всяка страна има своята различна реалност, но и всяка страна трябва да мисли дългосрочно и упорито за своята безопасност, за безопасността на своите граждани, за своята отбрана и колко добре оборудвана е, в случай на най лошия сценарий.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
По публикацията работи: Ирина Недева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!