Графика №6/2024 Гласуването е още по-важно в текущия международен контекст

Българите са с най-нисък ентусиазъм на изразено желание за гласуване на предстоящите европейски избори

| Анализ

Засилен интерес към предстоящите европейски избори и осъзнаване на тяхното значение в настоящия геополитически контекст показват данните от проучване на Евробарометър от пролетта на 2024 година. 

Демокрацията отново е най-голямата ценност, която ЕП трябва да защитава като приоритетен въпрос според европейците.

Има забележителна възходяща тенденция във важността на гласуването на европейските избори между данните от септември-октомври 2023 година и февруари-март 2024 година (+ 6%).

71% от европейците посочват, че е вероятно да гласуват на европейските избори (с резултати от 7 до 10 по скала от 1 до 10). Всъщност, пет години по-късно спрямо февруари-март 2019 година, с 10% повече граждани са изразили голяма вероятност да гласуват. Гледайки на национално ниво, вероятността хората да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент стана по-голяма в 24 държави-членки. В някои от страните се забелязват и по-драстично увеличение в заявените намерения за гласуване, като например в Чехия (58% или нарастване с +28% спрямо февруари-март 2019 година), Румъния (74%, или нарастване с +19%), Австрия (70%, или нарастване с +18%), Финландия (79%, или нарастване с +18%) и Полша (70%, или нарастване с +18%).

Държавите с регистриран най-висок дял на хората изразили готовност да гласуват на европейските избори са Дания (87%), Нидерландия (86%), Швеция (81%), Финландия (79%) и Германия (78%). В другата крайност, с най-нисък дял на готовност да гласуват са България (50%), Естония (52%), Португалия и Хърватия (с по 57%). Нашата страна е и сред трите държави в ЕС, които спрямо проучването от февруари-март 2019 година бележи спад и то най-значителен (със 7%) относно вероятността хората да гласуват през юни 2024 година.

Данните на Евростат показват също така, че интересът и вероятността да се гласува са по-високи сред европейците с положително отношение към ЕС и които се интересуват от политиката на ЕС.

Борбата с бедността, подкрепата за общественото здраве, стимулирането на икономиката и укрепването на отбраната и сигурността на ЕС са основните въпроси на кампанията за гражданите, които се насочват към европейските избори през юни 2024 година. Други важни въпроси са действията срещу изменението на климата и бъдещето на Европа.
По публикацията работи: Николай Иробалиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!