"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Вкусен следобед - в неделя с Радка Петкова от 12 май, 2019 г.

Здравейте, от мен, Радка Петкова и предаването Вкусен следобед. Настанете се удобно и се подгответе за два часа, изпълнени с приятни и вкусни изненади. Да, почивката наистина е вълшебна, особено когато е заслужена, а тя е винаги заслужена!
Ще ви предложа една наистина приятна дестинация. Тя може да се нарече летен релакс, защото предлага средиземноморско изобилие и панорамни гледки, прясна храна, приключения с велосипед и дори малко адреналинови... предизвикателства.
Но за това - във втората част на предаването.
Преди това, в първата част, ще ви представя китаристът, фронтмен и двигател на пловдивската група Джимис Бенд, които ще ни свирят на празника на джаза през юни в Кърджали - фестивала Долината на Орфей. Той се казва Румен Джими Куртев. След това с поглед към кърджалийските творци и техният принос за културата на града. Картина на художничката Пенка Атанасова краси Музея на акварела в симпатичното градче Фабриано в Италия. Там всяка пролет се организира фестивал, посветен на този стил в рисуването, а градът грейва в хиляди акварелни платна. Сигурно ще ви е интересно да научите, че Фабриано е първото място в Европа, известно с производството на хартия. Но за това, като започне предаването.
След двете културни теми, съм ви подготвила нещо неангажиращо, забавно и ама.... много малко клюкарско. Темата на шеговитата ни анкета днес е за забравянето. Дали мъжете са по-злопаметни от жените и какво, от своя страна, дамите никога не забравят.
Какво жените никога не забравят е тема за доста мъжки главоблъсканици. Накрая, кулинарната ни изненада - приятен плодов сладкиш без яйца.



Във втората част, както казах, потегляме на пътешествие към Северна Гърция с велосипед - накъде!? Към планината Исмарос и остров Самотраки.
След това се връщаме мислено отново в България и ще ви срещна с журналиста от Велико Търново Мила Милчева, която пази традицията на българската шевица. Мила Милчева бродира не само с ръцете и очите, а и с душата си - в търсене на своя брод през времето.
Накрая Божидар Чолаков ни разказва за последния чекръкчия в Кърджали!



С пожелание настроението ви да е на максимум днес, ви поздравявам и ви желая успешна нова седмица! Слушайте Вкусен следобед на 90 мегахерца и онлайн на http://player.bnr.bg/?p=21 всяка неделя от 16 до 18 часа! 

А ЕТО И КУЛИНАРНАТА ИЗНЕНАДА В ТОЗИ ЕПИЗОД:
За пролетен сладкиш без яйца са ви нужни:
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно
7 супени лъжици олио
Настъргана кора от един лимон
Плодове по избор за поръсване отгоре
100 грама ядки по избор
Разтворете в подходяща купа содата с киселото мляко и бъркайте с вилица. Последователно добавете брашното, захарта, лимоновата кора и олиото. Разбъркайте до хомогенна смес.
Сипете сместта в намазнена тава, предварително набрашнена. Отгоре аранжирайте с пресни или замразени плодове по избор и разпределете ядките.
Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути.
По желание поръсете сладкиша с пудра захар, веднага щом го извадите от фурната.
Приятен апетит!

Още от Вкусен следобед