Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката приобщава в концерт на Детския радиохор и Хора на 75 ОУ „Тодор Каблешков“

Маестра Венеция Караманова, Детският хор на БНР и Хорът на 75 ОУ "Тодор Каблешков"
Снимка: Антон Чалъков

Възможно ли е социално и образователно приобщаване чрез музика и изобщо чрез изкуство? Концертът в красивата сграда на старото музикално училище на ул. "Оборище" 5 на Детския хор на БНР и новосформирания хор на 75 ОУ "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета" го доказа безапелационно. Събитието бе финал на един мултисоциален проект, чието начало бе поставено преди две години. Проект бе иницииран от Фондация "България"  с личното застъпничество и активна подкрепа на г-н Яков Джераси в партньорство с БНР, представено от г-н Димитър Димитров, член на УС,  Детския радиохор и главния диригент г-жа Венеция Караманова, Сдружение "Ангелогласно детство" с председател г-жа Даниела Калайджиева и г-жа Лава Коцева, директор на 75 ОУ "Т. Каблешков".

Детският хор на БНР и Хорът на 75 ОУ

Своеобразен песенен мост създадоха децата на сцената със своите песни. Концертът бе открит от маестра Караманова, която представи инициативата ицелите ѝ, защо е важно хоровото пеене в училище, как музиката ни прави по-добри, създава приятелства и възпитава в толерантност. Детският радиохор представи програма по музика на Петър Ступел, Николай Кауфман,  Христо Недялков, Тако Изуми, Емануил Манолов и др. Хорът на 75 ОУ "Т. Каблешков" пое щафетата с две песни по музика на Хайгашод Агасян – "Шепа светлина" и "Молитва за България" и химнът на Странджа "Ясен месец". Те бяха представени от г-жа Таня Величкова, дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" и понастоящем учител в училището, която благодари на Детския радиохор и БНР за подкрепата, че са приели децата от училището в Старата къща.

Таня Величкова

"Ангелогласно детство" на децата от Хора на 75 ОУ "Т. Каблешков" пожела Даниела Калайджиева, председател на сдружението на бившите хористи, родителите и приятелите на Детския радиохор. С изпълнение на учениците от НМУ "Л. Пипков" Марина Мравова (пиано) и Цветомир Радев (кларинет), тя анонсира и следващия проект, озаглавен "Предай нататък". Целта му е, като се запознават с различни инструменти и млади изпълнители, деца в неравностойно положение сами да пожелаят да свирят и да се занимават с музика.

Хорът на 75 ОУ

Приветствия към присъстващите отправи директорът на 75 ОУ г-жа Лава Коцева, която благодари на маестра Караманова и Радиохора за сътрудничеството, както и на учителите от "Т. Каблешков" за всеотдайността. Г-жа Кристина Илиева от Български център за толерантност прочете поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев към всички участници в проекта. Г-н Яков Джераси разказа за мисията на Фондация "България" и какво го е подтикнало да се заеме с този проект.

Венеция Караманова

Бурни емоции и аплодисменти от публиката получиха изпълненията на известната ромска песен "Едерлези" на Бони  Георгиева  и  Йорданка  Манова, ученик и учител от 75 ОУ "Т. Каблешков", както и на добилата популярност версия на песента "Притури се планината" (аранжимент  Юлиан Слабаков) на Детския радиохор и солиста Борис Стойнов.

Кулминация на вечерта бе общото изпълнение на Химна на Светите братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени", в която се включиха и деца и възрастни.     


БНР подкасти: