Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"14 века България в Европа" – съвместна инициатива на БНТ, БНР и БТА

Емил Кошлуков,Кирил Вълчев и Милен Митев
Снимка: Ани Петрова

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха създаването на съвместна инициатива под надслов: "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерение да работят заедно за реализирането на инициативата, като насочат вниманието към приноса на България в Европа и отговорността към историческата памет.

В рамките на инициативата ще бъдат отбелязвани значими за страната годишнини в периода 2024 – 2032 г., с акцент върху предстоящата през 2031 г. 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава.  Сред значимите дати, залегнали в календара на инициативата, са 200-годишнината от издаването на "Рибния буквар" на Петър Берон, 1170 години от създаването на първата българска писменост от светите братя Кирил и Методий, 1100 години от признаването на Българската патриаршия и др. Заключителните събития ще са свързани с 1400-годишнината от създаването на Стара Велика България и 270 години от написването на "История славянобългарска" от св. Паисий Хилендарски през 2032 година.

"Историята, освен нашето минало, е и нашият ключ за бъдещето. Няма спор, че България е в Европа като територия, но и като дух, и като култура. Чрез своите информационни ресурси  БНТ, БНР и БТА могат да достигнат до огромна аудитория – не само в страната, но и в чужбина, което е богатство и ние ще се възползваме, за да отразим подобаващо тези годишнини", подчерта генералният директор на БНР Милен Митев. По думите му освен чрез предавания и рубрики в националните програми, БНР може да се включи и чрез своите музикални състави, които да отбележат някои от годишнините в концертните си сезони. 

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отбеляза, че инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа и допълни: "Този принос далеч надхвърля само последните години, през които България е член на Европейския съюз, а и през тези години много повече се говореше за приноса на Европа и европейските пари в България, не толкова за приноса на България в Европа, както в исторически, така и в съвременен контекст".

"Надяваме се, тези ключови дати в нашата история, които са елемент на българската държавност, с които всички ние се гордеем и които са допринесли за европейската култура и цивилизация, да бъдат чествани, отбелязани и развити както трябва", каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Амбицията на трите обществени медии е инициативата да стане национална и в нея да се включат всички български институции и медии.

Емил Кошлуков,Кирил Вълчев и Милен Митев



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!