Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева е "Музикант на годината 2023"

в националната анкета на предаването "Алегро виваче"

Соня Йончева
Снимка: Личен архив

Соня Йончева е носителят на приза "Музикант на годината 2023". Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Призовете бяха връчени на 31 май  в Първо студио на БНР на официална церемония с водещи Ирена Гъделева и Спас Крайнин. Събитието бе под патронажа на Министерство на културата.

Името на световноизвестното сопрано беше обявено от Елиянка Михайлова от Министерство на културата. Оперната прима беше възпрепятствана да дойде лично в София за церемонията и благодари за признанието в специално видеообръщение, в което благодари на слушателите за голямата чест и гласуваното доверие и допълни: "Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг, като обществени личности, да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения. За да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред. Гласът от ефира на БНР да е винаги на честотите на културата!" 


Близо 7 хиляди реални гласа бяха подадени в 33-ото издание на анкетата "Музикант на годината 2023". Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури според новия регламент на допитването.

Детският хор на БНР спечели приза в категория "Ансамбъл на годината 2023". Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.


"В света на музиката" на Плевенска филхармония получи наградата „Музикален проект на годината 2023“. Зефира Вълова връчи приза на Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядов и Любомир Дяковски.


Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината" за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР.


 

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата беше връчена от Стоян Караиванов.


Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас, стана осмият лауреат на наградата "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването "Алегро виваче". Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.



Цялата церемония ще бъде излъчена в ефира в предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на 4 юни, вторник, след новините в 20 ч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!