Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венец от рози и сакура с Детския радиохор в Долината на розите

Венеция Караманова и Детският радиохор

Концертът „Венец от рози и сакура“ на  Детския радиохор огласи Долината на розите. Маестра Венеция Караманова беше подготвила програма от български и японски песни, посветени на цъфналите рози и цъфналите вишни. На Амфитеатър „Дамасцена“ прозвучаха пиеси от едноименния албум, който БНР издаде в партньорство със сдружение „Ангелогласно детство“ и Асоциацията на завършилите Токайския университет в България.

Детски хор на БНР

Сцената, която Етнографския музей „Дамасцена“ предостави безвъзмездно на Детския радиохор, даде възможност на този най-известен и успешен български детски хор да представи част от богатия си репертоар извън столицата пред публиката, обществеността и гостите на Казанлък, Павел баня, Шипка и другите села в Долината на розите. Концертът „Венец от рози и сакура“ обедини няколко от богатствата на България: нейното красиво и ароматно лице – розата, богатото тракийско историческо наследство и великолепното хорово изкуство на кристалните детски гласове, превърнали Детския хор на БНР в посланик на българската музикална култура по света.

Мария Славова


Гост-солист бе сопраното Мария Славова, възпитаничка на Детския радиохор и стипендиант на Академията за оперно изкуство „Борис Христов“ в Рим, която изпълни красивата „Молитва“ от операта „Малия-Десислава“ на Парашкев Хаджиев и ария на Мюзета от операта „Бохеми“ на Джакомо Пучини.  

Кумико Терао


За пръв път пред публика Детският хор на БНР изпълни японската песен „Яги Буши“, със специален гост-солист японската перкусионистка и композитор Кумико Терао.

Главен диригент беше маестра Венеция Караманова, клавирния съпровод бе на Сиана Атанасова и Яна Лолова.

В програмата бяха включени пиеси от японски композитори, класически образци от световната класика и много авторски произведения и обработки от най-добрите български композитори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!