Защо земната ябълка трябва да бъде на трапезата ни

Суровата земна ябълка е изключително полезна за повишаване на имунитета и е  най-добрият избор за включване в менюто ни, разказва д-р Людмила Емилова.

От години растението е част от нейната градина.

Гулията е позната  като ерусалимски артишок и почти не изисква никакви грижи.

Земната ябълка дълго време беше сред забравените и пренебрегвани богатства на българската земя. Подобно на плевелите, растението само са разпространява.


 Всъщност земната ябълка е най-непретенциозният зеленчук сред шампионите по полезни качества и в медицински център на д-р Емилова тя се радва на заслужено внимание.

Д-р Емилова от десетилетия живее природосъобразно и предава знанията си на хората.

Този кореноплод събира в сърцевината си всички безценни съставки от почвата и има качеството да ги съхранява дълго време при подходяща температури и покрит с тънък слой пръст или пясък.

Целостта на необработените топлинно грудки гарантира усвояване на всичките им полезни качества.

В земната ябълка се откриват витамин С, витамини от групата В, желязо, магнезий, цинк, калий, калций, фосфор, фолиева киселина и др. Богата е на пектин и изобилства от влакнини.

Полезните й качества надвишават тези на картофите и цвеклото.

Гулията подобрява работата на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система.

Редовната консумация на земна ябълка подобрява сковаността в ставите и намаляването на болките при ревматичните заболявания, защото съдържа много силиций.

Гулията е номер 1 в растителния свят по съдържание на инулин.

Той преминава през храносмилателната система, без да се разрушава, и достигайки дебелото черво, се бори успешно с упорития запек и тежките му последици, включително рак.

Инулинът извежда от организма вредните вещества и отрови, има имуномоделиращо въздействие, спомага за намаляване на лошия холестерол и др.

Като природен аналог на инсулина, той е особено полезен за болните от диабет без значение какъв тип.


  Гулията има благотворно въздействие и върху зрението, при атеросклероза, сърдечни увреждания и др.

  Можем да я консумираме заедно с кората, но преди това трябва да е направено старателно измиване.

При хора с чувствителен стомах гулията се консумира след обработка на пара.


  От земната ябълка /гулия/ д-р Емилова  препоръчва да си изцедим сок или да я прибавим към зеленолистно смути.


Подходяща е за комбиниране при салати от зеле, ряпа, пащърнак, целина, цикория, спанак и др.



   Може да се консумира и пасирана с прибавено смляно ленено семе или смлян сусам.  Щипка кардамон прибавя нови нюанси към вкуса.

 Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


Още от БНР уеб