Заведенията отварят изцяло

Репортаж на Емил Костов


От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове. 

Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма разстояние между масите, както и за стандартното условие за честа дезинфекция и носене на маски и ръкавици от персонала.Надя Крумова, управител на ресторант в центъра на Пловдив, не смята, че ограниченията за работа на закрито са по-различни:

"Изискванията са общо взето тези, които са и за отвън-разстоянието между масите, брой хора, настанени на маси, необходимите дезинфекции след посещението на всеки клиент. Общо взето, нищо по-различно. Другото, което според нас е парадокс, е как ще се хранят хората, след като не е разрешено на закрито маските да се свалят".

Сред първите посетителки на вътрешния салон на кафене са три дами:

"Имаме си маски, носим ги. Но докато пием кафе ги сваляме, после пак ги слагаме".

Много по-малко са посетителите отпреди, констатира сервитьорка:

"Бих казала, че е доста по-слабо отколкото миналите години, през които сме работили. Ограниченията определено оказаха влияние на работата. Значително по-малко е."

 Съществен спад на приходите отчитат от организациите на ресторантьорите. Според една от оценките става дума за близо 50-процентна разлика надолу между май 2019 и май 2020 година. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация дори говорят за 70-процентен спад.


Още от Ден след ден