Шантавия до шия и книжни мълчания с Trouble Bakers

На сладки приказки с Десислава Иванова от Trouble Bakers



Кога, ако не сега му е времето да поживеем на бавни обороти, а това означава да се забавляваме не така шумно и по-скоро интровертно. Сигурно за това се сещам за момичетата от Trouble Bakers, които обединяват любовта си към книгите и кулинарията. Това са Деси и Пролет, които обичат еднакво много и сладкиши, и солениши, и наричат себе си книжни сладкарки. Двете момичета могат да приготвят елфически хляб, а след това набързо да ви забъркат от солените бисквите на Пърси Джаксън. Те се вдъхновяват да готвят от книгите, които прочитат, а списъкът им е наистина солиден.

Например няма как да не споменем за мед и сладкиши, когато говорим за Мечо Пух. А асоциациите между кулинария и литература далеч не се ограничават само до прочутата книга на Алън Милн. Веднага след него се сещаме за палачинките на Пипи Дългото чорапче, за шоколадовия кекс от „Матилда“ и за храната, която Карлсон краде от дома на Дребосъчето. Ако помислим още, списъкът може да стане много дълъг. Храна в литературата може да срещнем почти навсякъде, но не е лесно да бъде създадена рецепта и хората да я харесат еднакво с книгата, в която са я открили.

Наскоро, Деси и Пролет създадоха нова инициатива, обединяваща четенето и готвенето, но този път споделена с приятели. Смълчан читателски клуб. Това е клуб на открито от запалени любители на четенето, които не са се познавали досега.
Идеята за книжните мълчаливци идва първо на Десислава Иванова, която попада на различни книжни клубове, които не й допадат. Усещането за задължение и сроковете, които си поставят участниците, я разочароват.
Новият смълчан читателски клуб предлага един час четене на книги по избор, и един час сладки приказки и още по-сладки книжни вкусотии.
Самите Деси и Пролет определят себе си така: мисията ни в този и в следващия живот е да четем и говорим книги, да печем книжни сладкиши и солениши и да забъркваме щедри количества Trouble. А за смълчания читателски клуб, нека чуем малко повече от Десислава Иванова.

И тъй като си говорихме за шантави ситуации в село Геврек, ви предлагам как да си направите от тези тестени вкусотии,
ЗА ГЕВРЕК са ви нужни


300 - 400 г брашно
щипка сол
200 мл гореща вода
1/2 пакет суха мая
1 супена лъжица мед
сусам

Пресейте брашното със солта. Добавете водата с маята вътре. Омесете тестото и, ако е лепкаво, добавете още брашно. Оставете да втаса за около час. Разрежете тестото на осем части - така се получават 4 геврека. Направете фитили и ги сплетете по два, след това ги навийте и „закопчайте“ геврека. Намажете ги с меда, към който добавяте по 1 чаена лъжица топла вода. Поръсете обилно със сусам. Печете 20 минути на 180 градуса.

Още от Вкусен следобед