Около 30 % по-слаба е реколтата от грозде в Бургаско тази година

Интервю с Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие“.



Между 10 % и 30 % по-слаба реколта очакват винопроизводителите в област Бургас тази година. Причината са малкото валежи. Въпреки това качеството на виното ще е по-добро. „Доста сух период беше в нашия регион, така че захарното съдържание е високо. Има добра технологична зрялост. И за белите, и за червените вина, реколтата е добра. Изкупните цени се очертаха на нивото от предходните години“, обясни Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие“. На много места по Черноморието гроздоберът вече приключи. Днес се открива кампанията и в района на Сунгурларе.

Тази година гроздоберът в района на Ахелой започна със седмица по-рано. „Очакваме качеството, особено на червените вина да е по-високо“, посочи Николай Янакиев, производствен директор и технолог на винарска изба край Ахелой. Той допълни, че тази година добивите в региона са били между 10 и 20 % по –ниски. „Ако миналата година средно добивът да е бил около 1 тон – 1,200 тона от декар, тази година са между 700 кг. – 800 кг. от декар. Някъде, където са провеждали на зелено са стигали до 600 кг. от декар. Захарното съдържание е доста добро. От 20 % до 23 % захарност при белите, при червените стигаме 25 % - 26 %.  Една много добра захарност, която ще направи по-силни вина“, обясни Янакиев.

Той допълни, че заради ситуацията с коронавируса около 30 % - 40 % са спаднали продажбите им. Тази година се забелязва, че виното совиньон блан измести шардонето, посочи той. „Розето все повече се търси като лятно вино. При червените вина се търси това, което е с аромат на дървесина, в отлежали бъчви“, обясни технологът.

Около 30 % по-нисък добив очакват винопроизводители от района на Сунгурларе. Сортовете, които се намират върху стари лозя с по-дълбок корен се оказаха по-устойчиви на сушата тази година, обясни Ангел Батаков, управител на фирма, стопанисваща винени лозя в Сунгурларе. „Тези, които са по-млади и нямат развита дълбока коренова система, при тях сушата се отрази по-негативно. Сортовете, които по-добре се изявяват са например шардонето, мускатът. При мерлото имаме малко по-слаби резултати. Като качество, като захар го има, но като количество в сравнение с другите сортове, беше по-малко“, обясни той.

Очаква се кампанията по събирането на гроздето в Сунгурларе да приключи до края на другата седмица.


Още от БНР уеб