Хоби кулинарят Кирила Ангелова: Готвенето е форма на общуване и щастие

Разговор на Радка Петкова с Кирила Ангелова



Смятате ли, че сладкарите се справят с другите ястия, например местни и постни? Пречи ли това, че си падаш по сладкото, да готвиш солено, например, защото това са два различни вкуса? Предпочитанията към вкуса дали се отразяват на готварските умения и в един момент да се уловиш, че не ти се яде пържола, а тирамису, например? Питам се всичките тези въпроси, защото не винаги да излезеш от зоната на комфорт, е твоето нещо, и понякога се оказва истинско изпитание. А какво ли пък ще се получи, ако в някое сладкарско изкушение, внесем щипка сол или пък го подправим с черен пипер?  Нещо такова, но с месо и карамел, е приготвил хоби-готвача Кирила Ангелова, на свои английски приятели във Великобритания.
И още нещо - с нея си говорим за така нареченото "деконструиране", нещо, което на някой може да му заприлича просто на разхвърляни продукти в чинията, нарязани както ни падне. Но се оказва, че този вид кухня е всъщност, цяло модернистично течение. И още - защо готвенето е форма на общуване? Всичко това, преплетено със сюжета на филма Шоколад с Джони Деп и Жулиет Бинош.
Чуйте.

А сега и към една рецепта, в която основните замесени са шоколада и пилешкото

ЗА пиле с шоколадов сос са ви нужни:
 
6 големи пържоли пиле

50 грама брашно

60 мл зехтин

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 пръчка канела

1/4 ч.л. карамфил

1/2 ч.л. индийско орехче

800 г домати от консерва

1 червена чушка

250 мл бяло вино

60 грама черен шоколад
 
1 трета чаена чаша магданоз

Първо измийте месото под студена вода и го забършете с абсорбираща хартия. С помощта на кухненски ножици разрежете пилетата по дължината на гръбначната кост и я премахнете.

Разполовете ги през гръдната кост и всяка половина нарежете на още две парчета. Пилешкото оваляйте в брашно и изтупайте излишното от него. В голям тиган загрявате зехтина и запържвате месото, докато стане кафяво. Вадите го върху хартия, за да попие мазнината.

В същия тиган запържете лука и чесъна докато омекнат, след което добавяте карамфил и индийско орехче. Върнете пилешкото в тигана, заедно с доматите, чушката и виното. Покрийте и оставете да къкри за около 20 минути.

След това махнете капака и оставете ястието още 20 минути на огъня, докато пилето омекне, а сосът се сгъсти. Добавете шоколада и разбърквайте, за да се получи гладка смес.

Накрая прибавете канелата, подправете на вкус и сервирайте пилето, поръсено с магданоз.


Още от Вкусен следобед