Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Изнесено студио от язовир Кърджали - събеседници Матей Матеев и Мирослав Шопов


Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря с представители на фирми производители на есетри и есетрови риби, които са износителки на черен хайвер, една изключителна скъпа продукция, която разнася славата на страната ни по света. Такъв търговец и производител е Матей Матеев: 
"Тревогата се поражда от това, че язовира е празен в момента. Най-тъжното е, че това се случва е една изключителна пълноводна година. В която имаше много валежи, огромен приток от планината. Но в последните 30 дена започва някакво главоломно източване на водите и в момента нивото е критично ниско". 
Радио Кърджали потърси информация от НЕК. От там ни казаха, че котата на язовира в петък, 11 юни е била 312,48. Максималната е 324,31 см. Обемите на язовира се регулират от Министерството на околната среда и водите. От там посочват какъв да бъде да бъде водният обем. 
Матей Матеев обясни: 
„Ние от нашата Асоциация сме в постоянен контакт с Министерството на екологията и имаме споразумение с тях през летните месеци минималното допустимо ниво да бъде кота 314,5.  Като минимално критично ниво, под което не трябва да се слиза.  В момента, както казахте и вие, котата е 312.  Преди да е дошло разгара на лятото сме с няколко метра под минималната кота, която е необходима за нашата работа.  Това се случва в момент, в който има валежи. Всички язовири са пълни почти, с изключение разбира се на язовир „Кърджали“, защото той се източва.“ 
Становището на Матей Матеев споделят и неговия колега в бранша Никола Ангелов. 
Хотелиери и собственици на заведения  също са притеснени от ниската кота на нивото на язовира. Гледката не е никак приятна и атрактивана за туристите, казва Мирослав Шопов, собственик на заведние на брега на язовира. 
Целите разговори чуйте в звуковия файл.  

Още от Сутрешен блок "След първото кафе"