Вирее ли лозе на баир?

Лучник, сладкиш с лук



Вирее ли лозе на баир? Вирее, но в Германия. Там, в околностите на плавателната река Мозел, се простират масиви с грозде, от което се прави прочутият ризлинг. Такъв е баирът, че за да може тракторът да обработва земята около тях, машината се завързва и така се спуска надолу. Първото в Европа винено селище е в нашия район, казва кулинарката Петя Аргирова. А сега е именно сезонът на виното и гроздоберът. Като вино, немският Ризлинг е с фин аромат, който може да е богат на цветя, мед, плодове, билки, както и минерални тонове. Наричат го още аристократичният сорт грозде.

Тук, в Хунсрюк, можете да опитате типичния за този район лучник или грубо преведено на български лучен сладкиш. Той върви ръка за ръка с новото вино от сорта ризлинг, шира.

По традиция двете неща са неделими.

А ЕТО КАК СЕ ПРАВИ ЛУЧНИК /ZWIEBELKUCHEN/ по рецептата, дадена ни от Петя Аргирова.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
400 гр. тесто за пица купено готово
150 гр. бекон или пушени гърди нарязани на ситно 
600 гр. заквасена сметана
4 яйца
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
8 с. л. олио
1 кг кромид лук
Винаги започвате от лука. Обелвате и нарязвате 1 кг лук на лентички. Това става като го разрежете на половина, обърнете половинката върху отрязаната част и отново режете на тънки филийки. Така се получават лентичките. Това е и най-бавната и ревлива част от приготвянето на лучника.
В подходящ голям тиган изсипвате 6 с. л. олио и го загрявате на максимална степен на котлона. Добавяте нарязания лук. Пърженето продължава докато поомекне лукът, но при непрекъснато бъркане, за да се изпържи равномерно отвсякъде.
Когато поомекне лукът, добавяте парченцата бекон или пушени гърди.
Точно преди да изключите котлона, добавяте сол, черен пипер на вкус.
Сваляте лука от котлона и го оставяте настрана да изстине.
През това време си подготвяте тавичката, която е с размера на фурната и не е нужно да е дълбока. Намазвате обилно с останалото олио и разстилате тестото по цялата тава, като се стараете съвсем малко да отива и по стените на тавичката. Дебелината на тестото е около 5 мм, когато се разстеле. И почти 1 см е височината на тестото, което разстилате по стените на тавичката.
В дълбока купа и с помощта на миксер, разбивате яйцата и заквасената сметана. Добавям и на тях сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
Изсипвате изстиналата лучена  смес при яйчената смес и внимателно разбърквате да се смесят добре.
Изливате готовата смес върху тестото.
Печете на 180 градуса, по средата на фурната  около 40 минути. "Лучникът" е готов, когато придобие златист цвят.
Сервира се винаги топъл!




Още от Вкусен следобед
Подкасти от БНР