Празнични рецепти с Йоли

Йоланта Делибизова

Йоланта Делибизова е виолончелистка, дълги години - част от Софийска филхармония. Кръстена е на операта от Чайковски. Сега живее в Германия, преподава, напоследък и концертира. Имала е своя рубрика в 24 Kitchen. Родом е от Бургас.

За Никулден, за любимите й риби и начина на приготвяне. Повече за поредната ѝ кулинарна книга "Празнични рецепти" от самата нея:

"Обхващаме всички български празници, обикаляме цялата година от Коледа до Никулден. Плюс Св. Валентин, нищо, че не е български. И отделна тема - рецепти като за парти!"

Йоли специално обръща внимание на Никулден - "фин и лек сос за всякаква пържена риба: един-два филетирани лимона в масло, малко бяло вино - леко да се изпари - и обилно каперси, чесън и магданоз".

Чернокоп и карагьоз - не трябва да се пържат, а да се пекат. Останалият ѝ избор - "каквото предлага пазарът. Лефер и барбун, предпочитам ги пред калкана.

На мидите не им трябва вода или вино, техният собствен сос е достатъчен, с малко целина, после да си ги взимате от тенджерката с черупките."

Въпреки, че не само за нея, немската кухня не е от най-впечатляващите, Йоли разказва и за любимите си немски супи, но не само.

"Всеки, ако вложи нещо, което той харесва, трябва да импровизира. Рецептите не трябва да се спазват 100%!"


Още от Радиокафе
Подкасти от БНР