Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Флоренсия в Амазония" на живо от Метрополитън по програма "Христо Ботев"

Дългоочакван дебют на испаноезичната опера

Флоренсия в Амазония
Снимка: Paola Kudacki / Met Opera

С бляскаво начало започва излъчването по програма "Христо Ботев" на съботните матинета от новия сезон 2023/24 на Метрополитън опера. На 9 декември от 20:00 ч. българско време пряко от Ню Йорк ще прозвучи премиерното изпълнение на операта "Флоренсия в Амазония" от мексиканския композитор Даниел Катан (1949–2011). Известното сопрано Айлин Перес ще е в ролята на Флоренсия Грималди, а в актьорския състав са Габриела Рейес де Рамирес, Нанси Фабиола Ерера, Марио Чанг, Майкъл Чиолди, Матиа Оливиери, Гриър Гримзли, Тайлър Симпсън.

"Флоренсия в Амазония" е първата испаноезична опера в Метрополитън от близо 100 години. Тя е и първата опера на испански, поръчана от голяма оперна компания в САЩ. Всъщност е създадена по съвместна поръчка на три големи оперни театри: Гранд опера в Хюстън, Операта в Лос Анджелис и Операта в Сиатъл, като премиерата е в Хюстън на 25 октомври 1996 г.


Съставена от две действия, операта съдържа елементи на магически реализъм в стила на Габриел Гарсия Маркес и е написана по либрето на неговата ученичка Марсела Фуентес-Берайн. Образите на героите са вдъхновени от Маркес, без да е обрисувано буквално някое от неговите произведения. Романтичната магическа музика на Катан и либретото на Фуентес-Берайн оживяват под палката на главния диригент на Мет  Яник Незе-Сеген

Действието на "Флоренсия в Амазония" се развива в първите години на ХХ век на борда на лодката "Ел Дорадо", която плава по Амазонка между Колумбия и Бразилия. Героите радостно очакват да чуят пеенето на музикалната дива Флоренсия Грималди, а самата тя е нетърпелива да се завърне в родната си Южна Америка, за да намери изгубения си любим. В тази, както и в други свои опери, Даниел Катан включва латиноамерикански ударни инструменти и ритмични модели от афро-карибската популярна музика. Именно оперите на Катан, композирани с този метод, бележат вливането на латиноамериканската култура в традиционната опера.

Богатият светоглед и разностранните интереси на композитора Даниел Катанса предпоставка за неговото оригинално и интригуващо музикално творчество. Първоначално той завършва "Философия" в Университета на Съсекс, а години по-късно се дипломира в Принстън с докторска степен по композиция и музикална теория. Катан изучава и японски традиционни изкуства, като се концентрира върху съчетаването на музика и драма. За изключителния си принос към операта на испански език е удостоен с наградата "Пласидо Доминго".

Програма "Христо Ботев" е една от деветте радиостанции в Eвропа, които ще излъчат събитието пряко от Ню Йорк, благодарение на членството на БНР в Европейския съюз за радио и телевизия ().БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!