Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор е финалист в конкурса „Нека пеят народите“

Програма „Христо Ботев“ ще излъчи на живо финала на 6 октомври

Снимка: БНР

Детският хор на БНР се класира за финала на престижния хоров конкурс „Нека пеят народите“, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Финалистите са общо осем, по четири в двете категории на конкурса – „Деца и младежи“ и „Възрастни“. Детският радиохор ще се състезава в категорията за деца и младежи с три хора от Дания, Финландия и Швейцария. В категорията за възрастни ще участват хорове от Финландия, Латвия, Естония и Швеция.

Финалът на конкурса „Нека пеят народите“ ще е на 6 октомври 2024 г. и ще се излъчва на живо за радиостанциите от Европейския съюз за радио и телевизия. Всеки от финалисти ще пее на сцена в своята страна, а директното излъчване на хоровите изпълнения ще се координира от ВВС Лондон. Детският хор на БНР с главен диригент Венеция Караманова ще изпълни своя нов, специално подготвен за финала репертоар от три песни в Първо студио на БНР. Професионално жури ще избере победителят във всяка категория, като един от тях ще бъде удостоен с голямата награда – купата „Сребърна роза“. 

Програма „Христо Ботев“ ще излъчи събитието на живо на 6 октомври от 20 ч.

Маестра Венеция Караманова и Детския хор на БНР

„Нека пеят народите“ е международен конкурс за непрофесионални хорове, един от най-старите и престижни хорови конкурси. Основан е през  1961 г. от  ВВС като ежегоден конкурс за британски хорове, а от 1966 г. е отворен за ансамбли от цяла Европа. В края на 70-те години Европейският съюз за радио и телевизия поема организацията на конкурса, който става международно събитие с участието на хорове от цял свят с разнообразен репертоар в различни жанрове и на различни езици. Обикновено конкурсът се провежда на всеки две години. Негова основна цел е да стимулира любителското хорово пеене и да осигури по-широкото му представяне пред международна публика чрез излъчванe по различни радиостанции, членуващи в EBU.

Множество български хорове, номинирани от БНР, са печелили награди на конкурса „Нека пеят народите“. Два български хора са печелили и най-голямата награда – купата „Сребърната роза“: хор „Родна песен“ с диригент Михаил Милков през 1968 г. и Софийският камерен хор при Профсъюзен дом на културата гара Искър (днес Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“) с диригент Васил Арнаудов  през 1973 г.  

През 2015 г. хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева получи Първа награда в „Отворената категория“, а Вокална формация „Драгостин фолк“ бе удостоена с Втора награда през 2011 г. В по-ранни издания на конкурса, Първа награда в различни категории са печелили също хоровете „Бодра смяна“ с диригент Бончо Бочев (1968), Мъжки хор „Емануил Манолов“ с диригент Христо Арищиров (1976), Младежки хор „Со­фия“ на Строителните войски с диригент Валентин Бобевски (1976), Смесен хор „Черноморски звуци“ с диригент Марин Чонев, Камерна капела „Полифония“ с диригент Ивелин Димитров, Камерен хор при ВМПИ – Пловдив (днес АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“) с диригент Крикор Четинян, хор „Георги Кирков“ с диригент Самуил Видас и Представителен детски хор на град Добрич с диригент Захари Медникаров и др.

Европейският съюз за радио и телевизия  (EBU) е най-голямата професионална асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, в която членуват 68 обществени медии от Европа и 30 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка. БНР и БНТ са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г.

Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна