Лидерите на ЕС удължиха до 31 октомври срока за Брекзит (обобщение)

Макрон поема отговорността за блокиране на по-голяма удължаване на срока

Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от Блока до 31-ви октомври. Това стана ясно след 5 часова извънредна лидерска среща в Брюксел по темата през изминалата нощ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е доволен от постигнатото споразумение и добави:

"Брекзит без сделка би бил пълна катастрофа, всеки го знае. Така, че аз и Доналд се опитваме да избегнем именно това. /.../ Когато отново се срещнем през юни, няма да предоговаряме споразумението за оттегляне нито помежду си, нито с Обединеното кралство, тъй като обратното би застрашило предпазния механизъм. Харесва ми решението, което взехме тази нощ, тъй като крайната дата бе фиксирана на 31-ви октомври. Аз трябва да напусна офиса си на 1-ви ноември. Затова много се надявам тогава да нямаме заседание през нощта, защото иначе трябва да си тръгна в полунощ“.  

Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността:

"Продължавам да вярвам, че трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-скоро. Удължаването може да бъде прекратено в момента, в който бъде ратифицирано споразумението за напускане, което беше основното ми искане. Това означава, че ако успеем да напуснем ЕС в първите три седмици на май, не трябва да участваме в европейските избори и може официално да напуснем през юни".

"Знам, че много хора бяха притеснени, че поисках това удължаване. Досега Великобритания трябваше да е напуснала Европейския съюз и искрено съжалявам, че не успях да убедя парламента да одобри сделката. Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна. Така че сега трябва да продължим с усилията си да постигнем консенсус по сделка, която е от национален интерес", каза още Тереза Мей.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че това, което е убедило европейските лидери да позволят удължаване на срока за Брекзит, е фактът, че Тереза Мей смята, че е възможно британският парламент да приема междупартийно споразумение.

Макрон заяви, че поема отговорността за блокиране на по-голямо удължаване на срока за излизането на Великобритания от Евросъюза. При напускането си на Европейския съвет в Брюксел Макрон заяви, че е защитавал тази позиция в името на общото благо, въпреки че повечето европейски лидери са били за по-дългосрочно отлагане на Брекзит:

"Мисля, че постигнахме най-добрия възможен компромис. Първо, защото той запазва единството на 27-те; второ, защото се отзовахме на искането на Обединеното кралство да получи повече време, за да постигне споразумение по сделката за оттегляне, договорена преди няколко месеца; и трето, защото така запазваме доброто функциониране на Европейския съюз". 

Доналд Тръм счита, че ЕС е много суров към Великобритания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оплака, че Европейският съюз е много суров към Великобритания часове след като лидерите на Блока и британският премиер Тереза Мей договориха удължаване на срока за Брекзит до 31 октомври, предаде ДПА, цитирана от БНР. 

„Много лошо, че Европейският съюз е толкова суров към Обединеното кралство и Брекзит“, написа Тръмп в туит.

Американският президент също така обвини ЕС, че е „брутален търговски партньор на САЩ, което ще се промени“. 

„Понякога в живота трябва да оставите хората да дишат преди всичко да ви се върне“, допълни той.     

Тереза Мей с изявление пред Камарата на общините

Британският премиер Тереза Мей днес ще направи изявление в Камарата на общините по повод новото „гъвкаво“ отлагане на Брекзит до 31 октомври, одобрено през нощта на срещата на върха на ЕС в Брюксел. След това парламентът ще бъде разпуснат за Великденска ваканция до 23 април. 

Новата дата за Брекзит съвпада с Хелоуин, но встрани от символиката топката отново е в полето на Обединеното кралство. Тереза Мей заяви, че Великобритания все още може да избегне участие в изборите за Европейски парламент на 23 май, ако нейното споразумение за излизане от ЕС бъде одобрено през първите три седмици от следващия месец:

„Не претендирам, че следващите седмици ще бъдат леки или че има лесен начин да се излезе от задънената улица в парламента, но като политици ние имаме задължение да намерим начин да изпълним демократичното решение от референдума“.

Тереза Мей днес ще запознае с резултатите от срещата в Брюксел депутатите в Камарата на общините, където се очаква да бъде посрещната враждебно от брекзитърите. Някои от тях вече заявиха, че някак си ще преглътнат поредното отлагане на Брекзит, но няма шанс да се съгласят с митнически съюз като част от сделката. А митническият съюз е основно искане на лейбъристите в опозиция, с които днес правителството подновява преговорите за излизане от кризата.

Битката във Великобритания какво да се прави с даденото допълнително време тепърва започва. На практика всички опции – от Брекзит без сделка до общи избори или дори отмяна на Брекзит – остават на масата.

Проевропейците смятат, че е най-добре следващите месеци да бъдат използвани за провеждане на нов референдум за оставане или напускане на ЕС, а евроскептиците – за смяна на Тереза Мей с нов твърдолинеен лидер.

ЕК с практически насоки в 5 области

Ден преди срещата на европейските лидери ЕК публикува практически насоки за държавите членки в случай на Брекзит без сделка в 5 области - местопребиваване на гражданите и социалноосигурителни права, защита на данните, лекарства и медицински изделия, полицейско и съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси и рибарство. 

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви:

"Целта на представените насоки е да се гарантира на практика гладкото прилагане на извънредните мерки на европейско и национално равнище, в случай че Обединеното кралство напусне Съюза без споразумение на 12 април или на по-късна дата, ­както и да се поддържа координиран подход през целия този период. Оттеглянето без споразумение ще причини смущения и не е желателно, но ЕС е напълно готов за него".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!