ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Дигитална асамблея, преговори за членство в ЕС с Македония и Албания (обобщение)

Двудневен форум в НДК Премиерът Бойко Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел, ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен. Събитието е най-голямото от календара на Българското..

публикувано на 25.06.18 в 12:35

Евродепутатите искат нови мерки срещу измамите с километражи

Евродепутатите призовават за нови мерки срещу измамите с километражите на автомобили. Европейската комисия трябва да предложи ново законодателство в рамките на 12 месеца. Това произтича от резолюция, гласувана от евродепутатите в края на май. Кои..

публикувано на 23.06.18 в 18:35

Енергийна сигурност и Брекзит като риск за икономически растеж (обобщение)

33 млн.евро за България 33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,..

публикувано на 22.06.18 в 10:45

Мария Габриел за „Цифрова Европа“

Нова стъпка към изграждането на цифров единен пазар е предложението на Европейската комисия да бъде създадена първата програма в областта на цифровите технологии за Европа и да бъдат инвестирани 9,2 млрд. евро за привеждане на следващия дългосрочен..

публикувано на 21.06.18 в 08:30

Последни тенденции в кибертероризма и ролята на Европол

Ролята на Европол в борбата с тероризма много бързо нарасна и се разви, с помощта на решенията, приети от ЕС и страните-членки. Европол се превърна в център на европейската борба за осигуряване на защитни сили срещу кибертероризма. Събитията от 2015..

публикувано на 21.06.18 в 07:15
евранет  плюс Владимир Уручев

ЕК и ЕП договориха до 2030 година над 30 % от крайното потребление на енергия да е от ВЕИ

Преди броени дни, на един от триалозите по ВЕИ в ЕС, трите институции Европейски съвет, Европейска комисия и Европейски парламент се договориха до 2030 година 32 % от крайното потребление  на енергия да идва от възобновяеми енергийни източници...

публикувано на 20.06.18 в 16:15

Опасностите за работниците в селското стопанство в Европейския съюз

Европейският парламент обсъди тежките условия на труд във фермите в страните членки на Европейския съюз и набеляза мерки за преодоляването им. Във фокуса на дебатите попаднаха трудовите злополуки, професионалните заболявания и ранната смърт...

публикувано на 20.06.18 в 15:05

Бъдещето на синята икономика в Европейския съюз

Подписаната декларация за развитие на cиня икономика на Черно море в Бургас от черноморските държави и Молдова е добра посока в интегрирането му ,като потенциал на страните, които го заобикалят. Това е част от  политиката на Европейския съюз за син..

публикувано на 19.06.18 в 18:07

Разширяване на ЕС, директива за авторското право, технологии (обобщение)

Интеграция на Западните Балкани Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските..

публикувано на 19.06.18 в 11:29

DiscoverEU предлага безплатна обиколка на Европа

Младежи от България могат да участват в проект, който предлага безплатна обиколка на Европа. Срокът за кандидатстване в инициативата DiscoverEU стартира на 12 юни и ще продължи до 26 юни, съобщиха от Представителството на ЕК в България...

публикувано на 19.06.18 в 08:30
евранет плюс Западни Балкани

Кохезионната политика - как "локалното познание" среща европейските пари

Кохезионната политика и регионалната свързаност ще бъдат коментирани във втория ден от Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, наречена КОСАК. За да се постигне по-бързо и устойчиво сближаване на..

публикувано на 19.06.18 в 07:15

Евродепутатите осъдиха въвеждането на вътрешни граници в шенгенското пространство

Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е заплашено заради проблеми със сигурността и даването на убежище, предупреди Европейският парламент. В доклад се посочва, че Шенген е под „огромен натиск“. „Националните..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Емил Радев

Проблемът с телефонните измами в Европейския съюз

Проблемът с телефонните измами става все по актуален за редица държави членки на Европейския съюз. Освен в България, където този вид престъпления бележи ръст в последните години, подобна незаконна дейност се развива и в Гърция, Румъния, Италия и..

публикувано на 18.06.18 в 14:05

Медиацията като ефективна и полезна за обществото форма за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти

 Чрез няколко нормативни документа ЕС изпълнява политиката си  за  достъп до правосъдие извън съдебната система . Една от най- ефективните  и здравословни за обществото практики е използването на медияцията .  Особено висока е нейната полезност в..

обновено на 15.06.18 в 15:39

Повече инвестиции за цифровизация и киберсигурност (обобщение)

Още близо 30 млрд. евро Двойно повече пари за цифровизация са заложени в новия европейски бюджет. Близо 30 млрд.евро, които ще се управляват пряко от Брюксел. Българският еврокомисар Мария Габриел настоя за това още преди месеци и аргументира..

публикувано на 15.06.18 в 12:26

Законодателни инициативи и мерки на Европейския съюз за борба срещу кибертероризма

Киберпрестъпленията са нов вид престъпност. Резолюцията за борба срещу киберпрестъпността констатира, че Европа може да бъде все по-често  жертва на кибератаки, тъй като връзките между киберпрестъпността и организираната престъпност са все по-тесни. 80..

публикувано на 14.06.18 в 07:20

Двойно повече пари за цифровизацията на Европа в новия бюджет на Европейската комисия

Двойно повече пари за цифровизация са заложени в новия европейски бюджет. Близо 30 млрд.евро, които ще се управляват пряко от Брюксел. Българският еврокомисар Мария Габриел настоя за това още преди месеци и аргументира позицията на..

публикувано на 12.06.18 в 17:00

Емил Радев за по-доброто сътрудничество между националните правораздаващи органи

Възможно ли е по-доброто сътрудничество между националните правораздаващи органи, когато става въпрос за по-бърз достъп до финансова информация при разследването на тежки престъпления? И още – нуждаеше ли се европейското законодателство от..

публикувано на 12.06.18 в 08:30

Евродепутатът Петър Курумбашев: През изминалите шест месеца всички допринесохме името на България да се чува по-ясно и да бъде по-видима на картата на Европа

„Аз бих се въздържал от даване на генерални оценки точно три седмици преди края на българското европредседателство“, каза евродепутатът Петър Курумбашев. Като сериозно усилие от страна на България той посочи действията в посока да се..

публикувано на 11.06.18 в 17:02

Европейската седмица на мобилността ще привлече повече български градове

В края на месец май в София беше дадено началото на дейностите по инициативата Европейска седмица на мобилността на Европейската комисия. Тази година кампанията стартира по-рано, за да могат повече градове в страната да се включат в нея. Европейската..

публикувано на 11.06.18 в 15:21