ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Цветелина Пенкова: Определям себе си като прям и откровен човек

Освен като прям и откровен човек, Цветелина Пенкова определя себе си и като човек, който обича да се изправя пред нови предизвикателства и да търси решения за постигане на поставените цели. Пътят й до днес доказва това. Тя е завършила Софийската..

публикувано на 20.06.19 в 08:30

Кое надделя при избора на страна-домакин за Европейската агенция по труда?

Европейската агенция по въпросите на трудовия пазар ще се помещава в Словакия. Това решение бе взето в Съвета на ЕС. По този начин България изгуби гласуването за новата европейска агенция. Защо страната ни не получи подкрепата на своите западни..

публикувано на 19.06.19 в 16:08

Нови държави в ЕС, миграция, дебатът във Великобритания (обобщение)

Дата за присъединяване на Албания и Северна Македония през октомври Съвет "Общи въпроси" отложи определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС за октомври. Новината съобщи на брифинг..

публикувано на 19.06.19 в 11:25

Андрей Новаков: За мен е важно да продължа, това което съм започнал

Андрей Новаков бе избран за втори евродепутатски мандат като част от ГЕРБ/ЕНП. Юрист по образование и създател на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O., чиято целта и е да осигури мобилност за минимум 120 млади европейски предприемачи и подкрепа..

публикувано на 19.06.19 в 08:25
Почистването на канала Вая

Европари – като възможност за превенция срещу бедствия

Как европейски средства могат да помагат срещу природни бедствия – кога-превантивно и кога-след като се се случили. Първият пример е с областната администрация в Бургас. Каналът, който свързваше езерото Вая с морето, от години..

публикувано на 18.06.19 в 10:50

Пакета Макрон при новия състав на европарламента

С избора на нов състав на европейския парламент българските превозвачи се надяват текстовете в Пакета Мобилност 1 да бъдат преосмислени и прецизирани и да не бъде затруднявана дейността на превозвачите от която и да е страна от ЕС. Превозвачи..

публикувано на 18.06.19 в 09:25

Петър Витанов – едно от новите лица на БСП в Европа

Петър Витанов е едно от новите лица на БСП в Европарламента… ново лице, но не съвсем непознато за хората, които се интересуват от политика. Досега беше депутат в Народното събрание, избран от софийската листа на социалистите. Досега беше член на..

публикувано на 18.06.19 в 08:25

Великобритания, Русия (обобщение)

Борис Джонсън не участва в дебатите за нов лидер на Консервативната партия Борис Джонсън бе подложен на остри критики за отказа си да участва в дебатите за лидер на Консервативната партия. Той обаче обеща да участва в следващия дебат във..

публикувано на 17.06.19 в 13:55

Резервен план за защита на мобилните граждани и правото на пенсия за навършена възраст след Брезкит

Свободното движение на работниците е от основно значение за Европейския единен пазар. Почти 4 милиона граждани на ЕС живеят или работят в Обединеното кралство, а 1,3 милиона граждани на Обединеното кралство живеят или работят в ЕС. Още от самото начало..

публикувано на 17.06.19 в 07:20
евранет плюс Западни Балкани

Процесът на евроинтеграция на Западните Балкани през последните 6 месеца

До края на юни, лидерите на Европейския съюз трябва да решат дали да дадат на Албания и Северна Македония дата за начало на преговори, както препоръча Европейската комисия.  В края на ноември 2018-та, в последните месеци на предишния  Европейски..

публикувано на 16.06.19 в 07:51

Шенген без граници

Едва 600 души наброява китното люксембургско селце Шенген, потънало във винените масиви край реката Мозел. А името му е известно в цял свят, превърнало се e в символ на Европа без граници. Мозел е естествената и единствена граница на Шенген, разказва не..

публикувано на 15.06.19 в 08:00

България, Великобритания (обобщение)

Правосъдният министър в София подава оставка ако не бъде свалено наблюдението върху съдебната система Правосъдният министър на България Данаил Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия европейското..

публикувано на 13.06.19 в 13:52

Иво Христов: Образованието и медиите ще бъдат мой основен приоритет

В рубриката „Евранет+“ ви представяме един от новите български евродепутати Иво Христов, избран от гражданската квота на БСП за България. Като основни свои приоритети в ЕП той очерта образованието и медиите. „Това е и основната причина да заявя участие в..

публикувано на 13.06.19 в 08:25

"Зелената" вълна в Европа и новото поколение млади лидери в лицето на Грета Тунберг

" Казвам се Грета Тунберг. Аз съм екоактивистка от Швеция. От 9 месеца насам всеки петък е моята училищна стачка пред шведския парламент. Трябва да променим начина, по който се отнасяме към климатичната криза. Трябва да наречем ситуацията с истинското й..

публикувано на 12.06.19 в 16:56

Програмата „Еразъм+“ е повратен момент в живота на 5 милиона европейски студенти

Актуални данни от две нови публикувани преди дни от Европейската комисия независими проучвания показват, че програмата „ Еразъм+“ помага на студентите да успяват по-добре в личния си и професионален живот и че стимулира капацитета на университетите..

публикувано на 12.06.19 в 12:05

Гърция, Великобритания! (обобщение)

Гърция, Великобритания! (обобщение) СИРИЗА и „Нова демокрация“ променят тактиката си за кампанията С указ на гръцкия президент днес се разпуска парламентът и стартира официално предизборната кампания в Гърция. Вотът ще се състои на 7-и..

публикувано на 11.06.19 в 13:06

Александър Йорданов: Европа е свят на коалиционните управления

„Европа е свят на коалиционните управления и в Европа почти няма държава, в която да няма коалиционно управление. А и самата Европа като Европейски съюз се управлява коалиционно – така беше в този мандат, който изтича, така ще бъде и в следващия“, казва..

публикувано на 11.06.19 в 08:30

Нови правила за борба с картелите

Защита на по-ясните правила за борба с картелите, предвижда прокарана Директива на Европейската комисия в Европейския парламент за засилване на органите за защита на конкуренцията в държавите членки.  Данните на Еврокомисията показват, че 85% от..

публикувано на 11.06.19 в 07:15
Димитрис Аврамопулос

Миграцията - продължаващ приоритет за Европейския съюз

Миграцията и начините за справяне с проблема с миграционните потоци на територията на общността, ще са сред важните въпроси и занапред в дневния ред на Европейския съюз. За това е необходимо страните - членки да продължат работата си по постигнатите..

публикувано на 10.06.19 в 07:55

Искра Михайлова за приоритетите пред новия ЕП

„В момента се конструира новият формат на Европейския парламент, който ще бъде малко по-различен от предходния“,  заяви Искра Михайлова, един от новоизбраните български евродепутати. Това ще бъде втори мандат за Искра Михайлова от ДПС, която е член на..

публикувано на 07.06.19 в 14:29