ЕВРАНЕТ ПЛЮС

По-добра защита за жертвите на произшествия с новите промени в правилата за застраховка „Гражданска отговорност“

Сред целите на измененията в правилата за застраховка „Гражданска отговорност", които Европейският парламент гласува, е да се намали ползването на коли без застраховка, както и да се гарантира еднакво отношение към притежателите на полици..

публикувано на 19.02.19 в 10:37

Бюджет от 18 млрд. лв. за България одобри ЕП за периода 2020-2027 година

С 460 гласа „за“ и 170 „против“ Европейският парламент прие регламента за европейските фондове, чийто вносител е българският евродепутат от групата на ЕНП Андрей Новаков. В новия програмен период 2020-2027 година България ще получи 18 милиарда лева, което..

публикувано на 19.02.19 в 08:30

Политици, бизнес и граждани с призив за участие в евроизборите през май

Три месеца преди натоварените с очаквания избори за Европейски парламент, активността на граждани и политици за провеждането на на вота става все по-силна. Анализаторите обясняват това с все по - трудно прогнозируемия изход от гласуването. Без..

публикувано на 19.02.19 в 07:40

Кохезионната политика в проектобюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027г.

Проектобюджетът на Европейския съюз за предстоящия седем-годишен период залага 8,9 млрд.евро, само за кохезионна политика за България, според предложението на Европейската комисия. 35% от средствата в Многогодишната финансова рамка за 2021-ва..

публикувано на 18.02.19 в 14:25

ЕП одобри новата програма на Европейския корпус за солидарност

Комисията по култура в Европейския парламент одобри в понеделник новата програма на Европейския корпус за солидарност. Корпусът ще продължи да предоставя възможност на младите хора на възраст между 18 и 30 години да участват като доброволци в..

публикувано на 18.02.19 в 12:30

СИРИЗА, „Жълтите жилетки“, Себастиян Курц (обобщение)

Очаква се Ципрас да обяви национални избори в Гърция заедно с европейските Последни проучвания в Гърция показват, че управляващата партия СИРИЗА губи доверието на избирателите. Консерваторите от "Нова демокрация" водят в допитванията. Крайно..

публикувано на 18.02.19 в 10:51

ЕС увеличи подкрепата за по-малко развитите региони

Европейският съюз ще продължи с кохезионната си политика за подпомагане на изоставащите региони в страните-членки. Това бе потвърдено от заседанието на ЕП, в което евродепутатите  твърдо заявиха, че сегашното ниво на финансиране в размер от 378,1 млрд...

публикувано на 18.02.19 в 09:40

Лаура Кьовеши, Виктор Орбан, Тереза Мей (обобщение)

Бившият Главен прокурор на Румъния в конфликт с управляващите социалдемократи Европейската комисия призова за справедливо отношение към всички кандидати за поста главен прокурор на Европейския съюз. Говорителят на комисията Маргаритис Схинас..

публикувано на 15.02.19 в 11:16
евранет  плюс сергей станишев

Сергей Станишев: Изборите през май трябва да спасят Европа от статуквото и от войнстващия национализъм

Изборите за Европейски парламент трябва да решат дали Европа ще продължи да съществува в сегашния си вид или ще се промени, казва президентът на партията на Европейските социалисти Сергей Станишев и посочва три сценария за бъдещето на съюза: Единият..

публикувано на 14.02.19 в 11:25

Строги санкции при незачитане принципите на върховенството на закона

Строги и доста конкретни финансови санкции ще грозят всяка страна от ЕС, която не зачита принципите на върховенството на закона. Евродепутатите подкрепиха законодателство, което би дало правомощия на Европейската комисия да оценява страните по..

публикувано на 14.02.19 в 08:30

Борба с пране на пари, стратегически интереси на ЕС, свобода на медиите (обобщение)

Пропуски в законодателството Европейската комисия публикува нов списък с 23 страни, които имат пропуски в законодателството за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. Сред тях са Саудитска Арабия, Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, Иран,..

публикувано на 13.02.19 в 15:22

Прозрачност на лобизма в Европейския съюз - срещи само с регистрирани либисти

В началото на сега действащия Европейски парламент австрийско изследване изчисли, че финансовата индустрия харчи поне 120 милиона евро годишно, за да влияе на европейските политически решения чрез различни лобистки групи. Данните показваха, че за..

публикувано на 13.02.19 в 07:20

Българските потребители се опитват да изпреварят евентуалните неблагоприятни последици от Брекзит

В очакване на Брекзит българските потребители търсят информация за последиците и се опитват да ги изпреварят. Освен за тези, които живеят и работят във Великобритания, очаква се, че последиците най-силно ще се усетят   за търговията и..

публикувано на 12.02.19 в 19:37

Дискусия в Европарламента: “Новият популизъм и фалшивите новини в интернет”

Дискусия “Новият популизъм и фалшивите новини в интернет” се проведе в Европейския парламент в Брюксел този месец. Инициатор е българският евродепутат Светослав Малинов.  Той, политологът Евгений Дайнов и журналистът Мария Спирова обсъждаха как е..

публикувано на 12.02.19 в 18:00
Сесилия Малмстрьом

Отпадат почти всички мита между ЕС и Япония

От 1  февруари влезе в сила ново споразумение между  ЕС и Япония, което формира най-голямата търговска зона в света. Споразумението на практика премахва почти всички мита между икономиките, които осигуряват близо 30% от световния Брутен вътрешен..

публикувано на 12.02.19 в 14:29

За нагласите у нас и каква активност се очаква на предстоящите избори за Европейски парламент

Ясно е, че през май месец тази година ще се проведат следващите избори за Европейски парламент. Едно социологическо проучване на „Алфа Рисърч“ в края на миналата година показа, че близо 48% от избирателите са заявили готовност да заявят своя евровот и да..

публикувано на 12.02.19 в 08:25

Многогодишната финансова рамка през погледа на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков

Многогодишната финансова рамка определя таваните за общите годишни бюджети на Европейския съюз. Тя определя сумите, които могат да бъдат изразходвани всяка година. По този начин се гарантира оптимално плануване и съгласуване с приоритетите на..

публикувано на 11.02.19 в 12:35

Великобритания, Унгария (обобщение)

Българите с гарантирани права и при твърд Брекзит Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит. Това увери пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на..

публикувано на 11.02.19 в 10:06

Шанс за малките и средни производители от планинските райони

Eвропа дава шанс на производителите от планинските райони, чрез нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС.  10 % от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и такива..

обновено на 11.02.19 в 09:18

Битката с двойните стандарти в Европа продължава

Парламентарната комисия по вътрешен пазар подкрепи доклад за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата на Европейския съюз за защита на потребителите. Това е част от законодателен пакет, наречен „Нов договор за потребителите“, който предвижда..

публикувано на 11.02.19 в 08:21