Проблеми със защитата на личните данни на европейските граждани

Снимка: Архив

Европейските граждани са изправени пред нови проблеми, свързани със защитата на личните данни. Това важи с пълна сила и за България, където банки, мобилни оператори и държавни институции работят по старите правила и изискват копие от личната карта и ЕГН.

Какво обаче се случва с тези данни, в чии ръце попадат и защитени ли са личните данни? Въпроси, които са водещи и за Европейската комисия, която ще гледа нов законодателен пакет, целящ именно спазването на основните човешки права –свободното движение и защитата на личните данни.

Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг призна, че американската програма „Призма” е пробудила европейците за необходимостта от подсилване на защитата при използването на лични данни. Дебатите тепърва предстоят, но немският канцлер Ангела Меркел вече поиска единни правила на защита в целия Европейски съюз.

Българският евродепутат Светослав Малинов обясни, че целта е новите правила да важат за всички 27 държави от Европейския съюз чрез създаването на нов регламент, който да се опира на три основни пункта. Първото е правото да бъдеш забравен, когато става дума за личните ти данни. На второ място е нуждата от лично съгласие при използване и прехвърляне на лични данни. И трето - изработване на цяла нова система от санкции при нарушения и злоупотреба, обясни Светослав Малинов.

Според него приемането на единни правила за защита на личните данни на ниво Европейски съюз ще задължи и българските институции да ги спазват. Това ще даде и по-голяма сигурност за българите. Евродепутатът обаче не скри, че това е двустранен процес. От една страна е необходимо да се постигне добра информираност за правата на самите граждани, а от друга – и на самите държавни институции, които продължават да работят по стари методи от преди 20 години.

В света на интернет, когато социалните мрежи са част от ежедневието ни, всеки трябва да мисли с една стъпка напред, подчерта още българският евродепутат. Той предупреди, че качването на лична информация във Фейсбук може да се използва в ущърб на всеки един потребител. Светослав Малинов допълни още, че зачестяват случаите, когато работодатели, банки и застрахователи използват личната информация срещу хората, които имат профили в социалните мрежи.

Цялото издание на Евранет плюс можете да чуете в звуковия файл.