ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕС в подкрепа на здравето

Европейският парламент прие програма в подкрепа на здравето за предстоящия програмен период от 2021 до 2027 г. Това е отговорът на Европейския съюз на пандемията от Covid-19, която оказа голямо въздействие върху медицинския и здравния персонал,..

публикувано на 30.11.20 в 10:55

ЕП прие резолюция за състоянието на европейските демократични ценности

Европейският парламент прие резолюция, в която се прави преглед на състоянието на европейските демократични ценности в контекста на националните мерки за справяне с пандемията от COVID-19. В резолюцията Парламентът посочва, че извънредните мерки..

публикувано на 27.11.20 в 13:46

ЕП иска по-дълъг живот за стоките и право на ремонт

Европейският парламент предложи поредица от мерки за изграждане на устойчиви модели на потребление, засилване защитата на потребителите, повишаване на безопасността и дълготрайността на стоките, както и подкрепа на търговията със стоки втора ръка...

публикувано на 26.11.20 в 08:30

Фронтекс замесен в нелегално връщане на мигранти в Егейско море

Катер на Фронтекс приближава бедстваща препълнена гумена лодка на мигранти в Егейско море. За кратко катерът блокира лодката, но служителите на европейската агенция за охрана на външните граници не спасяват мигрантите. Вместо това катерът прави няколко..

публикувано на 26.11.20 в 08:00

Коронавирусът налага преразглеждане приоритетите във външната политика на ЕС

В своя резолюция Европейският парламент настоява за спешно преразглеждане и преосмисляне на приоритетите, заложени във външната политика на Европейския съюз. Повод за позицията е развитието на глобалната пандемия от Covid-19. Евродепутатите са..

публикувано на 25.11.20 в 16:37

Европа в очакване на нова ера в отношенията със САЩ след победата на Джо Байдън

"Резултатите от изборите в САЩ са ясен сигнал за надежда. Америка показа, че фактите могат да победят дезинформацията, а надеждата да победи страха. Дългият кошмар свърши. Ерата на Доналд Тръмп почти приключи" , посочва Кати Пири, евродепутат от..

публикувано на 25.11.20 в 06:35

ЕК ще подкрепи туристическия сектор с пакет от мерки

Европейската комисия представя пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да разрешат на туристическите предприятия да заработят отново. Това ще се случи веднага щом..

публикувано на 24.11.20 в 12:18

Рекорден брой български проекти, одобрени по европейската екологична програма LIFE

Европейската комисия предоставя над 280 милиона евро за проекти, насочени към околната среда, природата и действията в областта на климата. Те са по програма LIFE на ЕС и ще допринесат за постигане на целите на Европейския зелен пакт като подкрепят..

публикувано на 24.11.20 в 08:25

Европа срещу религиозния екстремизъм

След терористичните атаки във Франция и Австрия, извършени в края на октомври и в началото на ноември, борбата с тероризма отново влезе в дневния ред на политиците от Европейския съюз. За пореден път те демонстрираха решимост за борба с подобни..

публикувано на 24.11.20 в 07:00

ЕС търси силна подкрепа за социалното предприемачество в Covid ситуация

За силна подкрепа за социалното предприемачество се обяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел по време на организирания в интернет семинар за социалното приобщаване. Подкрепата според нея е важна, защото по време на пандемия е нужно да има и повече..

публикувано на 23.11.20 в 07:30

Гражданското образование превръща учениците в достойни граждани на ЕС

„Да си гражданин е супер яко“ гласи слоганът на новия проект „Гражданско образование“ за ХІ клас, представен от Европейската комисия в България. Новият училищен предмет включва 36 безплатни видеоурока, които са достъпни за младежите, благодарение на..

публикувано на 21.11.20 в 10:35

Равенството между половете - кауза на Европейския парламент

По инициатива на Комитета по правата на жените Европейският парламент проведе първата по рода си Европейска седмица за равенство между половете, в края на октомври. През 2020-та година се навършват 25 години от Пекинската декларация и Платформа..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

Горите в Европа - богатство и отговорност

Почти половината от територията на Европа е покрита с гори. Горите са важни за съществуването ни, защото ни осигуряват жизненоважни неща: чист въздух, чиста вода, естествено поглъщане на въглерода, дървен материал, не на последно място и храни. Горите..

публикувано на 19.11.20 в 08:30

Европейската комисия разработва план за ваксиниране срещу Covid-19

„Ваксината не е чудодейно събитие, което се променя от един ден на следващия. Тя е светлината в края на тунела, но ще отнеме няколко стъпки, преди да видим пълната светлина в края му" , подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер..

публикувано на 19.11.20 в 06:45

Акция на Европол в 20 държави срещу трафика на хора

Европол, заедно с властите на 20 европейски държави, проведе мащабна акция, насочена срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация. В различни държави-членки бяха извършени проверки на фирми и лица с рисков профил, като съгласно плана за..

публикувано на 18.11.20 в 06:40

Радан Кънев: Европейският здравен съюз е политика за здравето на европейците

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че се предприемат първи стъпки към изграждането на единен Европейски здравен съюз, в който всички страни членки ще се подготвят да реагират заедно на здравни кризи. Сред акцентите са..

публикувано на 17.11.20 в 08:25

ЕК настоя България да премахне предимството за местни храни в търговските обекти

Европейската комисия настоява България да премахне дискриминационните мерки, които задължават търговците на дребно да дават предимство на местните хранителни стоки.Това се казва в мотивирано становище, което Еврокомисията е изпратила до страната ни...

публикувано на 17.11.20 в 07:40

Нова Европейска стратегия за горите се очаква през 2021 г.

Нова Европейска стратегия за горите подготвя Еворпейската комисия. Тя ще очертае развитието им в дългоспочен план. Европейският парламент одобри два доклада, които идентифицират основните проблеми и послания към документа. Акцент в тях е борбата с..

публикувано на 17.11.20 в 10:15
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Изграждане на Европейски здравен съюз

Европейската комисия предприема първите стъпки към изграждането на Европейския здравен съюз, обявен от председателя Урсула  фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза. Комисията излиза с набор от предложения за укрепване на рамката на..

публикувано на 16.11.20 в 06:40
Цветелина Пенкова - евродепутат

Цветелина Пенкова за правата ни като потребители

Според проучване на Евробарометър, 77% от гражданите на Европейския съюз предпочитат да поправят своите цифрови устройства, вместо да ги сменят, а 79% смятат, че производителите трябва да бъдат задължени да улесняват поправката на апаратите или замяната на..

публикувано на 13.11.20 в 09:14