ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европейската комисия даде старт на събирането на проекти за водородни технологии

Европейската комисияотправи покана до всички над 1000 членове на Европейския алианс за чист водород да представят проекти за възобновяеми и нисковъглеродни водородни   технологии  и решения. Крайният срок за подаването на проектите е  7 май...

публикувано на 02.05.21 в 10:59

Решителна фаза за дебатите по Директивата за адекватни минимални работни заплати

Дебатите по Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз навлязоха в решителната си фаза. В Комисията по заетост в Европейския парламент бе оповестен докладът на двамата съдокладчици Денис Радке и АгнЕс Йонгериусза..

публикувано на 30.04.21 в 09:25

Продължават усилията на ЕС в борбата с корупцията и организираната престъпност

Борбата с корупцията и организираната престъпност остава приоритет за Европейския съюз, потвърди Европейската комисия, която представи петгодишна стратегия за борба в тази сфера. Документът предвижда мерки за ограничаване трафика на хора, в това число..

публикувано на 29.04.21 в 07:00

Работещите бедни в ЕС - все повече в условията на пандемия

Пандемията от коронавируса се отрази негативно на пазара на труда в целия Европейски съюз и задълбочи социалните неравенства. В различни проучвания близо 75 % от европейските граждани посочват, че се намират в по-лошо икономическо положение от времето..

публикувано на 28.04.21 в 06:45

Радан Кънев: Ясни и еднакви правила при трудовата мобилност в ЕС

Реколтата от сезонни плодове и зеленчуци в Западна Европа е готова, като за събирането ѝ традиционно работодателите разчитат на сезонни работници главно от Източна Европа. Опитът от миналата година и кризата породена от Covid-19 показа десетки..

публикувано на 27.04.21 в 08:30

"От фермата до трапезата" - между решението и проблема

Ръст на биологичното земеделие до 25% от обработваемата земеделска площ и 50 на сто по-малко торове и пестициди в употреба предвижда стратегията „От фермата до трапезата” на ЕК. Целта е да се постигне баланс между чиста околна среда, достъпна..

публикувано на 27.04.21 в 07:00
Валдис Домбровскис

ЕК и СТО: Мисия „Справедлива търговия“

Заместник – председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис е домакин на онлайн форум, посветен на световната търговия. Специален гост ще бъде новият генерален директор на Световната търговска..

публикувано на 26.04.21 в 06:40

За активен диалог с гражданите

Европейският съюз търси активен диалог с гражданите. След като даде официален старт на Конференцията за бъдещето на Европа, на 19 април изпълнителният съвет, съставен от представители от Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската..

публикувано на 24.04.21 в 13:15

ТикТок не се придържа към европейската защита на потребителите

Китайската социална мрежа TikTok, достъпна и в Европа, не се придържа към европейските правила за защита на потребителите, личните данни и децата срещу скрити реклами и неподходящо съдържание. Това накара Европейската асоциация на потребителите, която..

публикувано на 23.04.21 в 08:05

Европейският корпус за солидарност ще подкрепя младежки доброволчески дейности до 2027 г.

Европейската комисия публикува първата покана за представяне на предложения за първата година за новия Европейски корпус за солидарност * . Корпусът подкрепя млади хора, желаещи да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за..

публикувано на 22.04.21 в 08:35

Европейската подкрепа за Сирия ще продължи

Подкрепата на Европейския съюз за Сирия и народът и ще продължи и тя ще е насочена не само към хората, останали в страната си, въпреки продължаващия конфликт, но и към онези, намиращи се в бежански лагери. Съдействие ще се оказва не само с..

публикувано на 22.04.21 в 07:00
евранет плюс Западни Балкани

Евродепутати дебатират напредъка на Западните Балкани за членство в ЕС

„Европейската перспектива пред Западните Балкани“ ще бъде темата на уебинар, който ще се проведе този петък от 10 ч. от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България . Участници в уебинара ще бъдат членовете на Европейския парламент и..

публикувано на 21.04.21 в 19:46

Европейски план за готовност за биологична защита от варианти на Covid-19

"Пандемията ни показа отново три важни неща. Трябва да действаме възможно най-бързо. Трябва да инвестираме смело и да работим в сътрудничество", подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и признава, че новите варианти..

публикувано на 21.04.21 в 06:35

Кръговата икономика като инструмент за бързо възстановяване

Целта на новия план за действие за кръговата икономика е да подготви страните от Европейския съюз за екологосъобразно бъдеще. Той трябва да укрепи конкурентоспособността, като същевременно защитава околната среда и предоставя нови права на..

публикувано на 20.04.21 в 14:33

Възстановяването на ЕС ще стане чрез цифровизация и насърчаване на кръговата икономика

Освен седемгодишният бюджет на Европейския съюз, който беше приет в края на миналата година с малко забавяне, понеже се наложиха промени по отношение на направление на средствата, за да може да се подпомогне излизането от Ковид-кризата,..

публикувано на 20.04.21 в 08:30

Евродепутатите изискват безопасно и чисто пътуване

Критерии на Европейския съюз за безопасно и чисто пътуване, общ сертификат за ваксинация и печат на общността за сертифициране на хигиената за предприятията, трябва да станат част от новата стратегия на съюза в областта на туризма, решиха..

публикувано на 20.04.21 в 06:45
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Европол: Коронавирусът облагодетелства организираната престъпност

Организираната престъпност продължава да се разпространява във всички сфери в Европейския съюз, сочи публикуван доклад на Европейската полицейска агенция Европол. Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма,..

публикувано на 19.04.21 в 06:45

Евродепутати призоваха за повече грижа за моретата и океаните

Евродепутатите призоваха за ускоряване на кръговата икономика, за да се спре и замърсяването с т.нар. микро- и нанопластмаса в моретата и океаните. В доклад на евродепутата Катрин Шабо е посочено, че 80% от морските отпадъци идват от сушата. А..

публикувано на 16.04.21 в 06:05

Призът за кино на Европейския парламент - с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 15.04.21 в 09:35

Комисия следи за нарушения при транспорт на животни

Хуманното отношение към животните, забраната за отглеждането им в клетки, защитата им по време на транспорт- тези теми все по-често присъстват в дневния ред на Европейския парламент. През юни миналата година европейските депутати гласуваха създаването..

публикувано на 15.04.21 в 09:00