ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Искра Михайлова: Всяка страна-член трябва да работи по реалистичен, постижим и амбициозен план за намаляване на вредните емисии

Европейската комисия предложи още по-амбициозен план за намаляване на вредните емисии от 40% на 55% до края на 2030 г., като общата цел за неутрален по отношение на емисиите континент до 2050 г. остава непроменена. Според председателя на ЕК Урсула фон..

публикувано на 24.09.20 в 09:31
евранет  плюс Искра Михайлова

Неяснота около провеждането на Конференцията за бъдещето на Европа

Глобалната пандемия с коронавирус създава неяснота около провеждането на Конференцията за бъдещето на Европа. Форумът вече бе отложен през пролетта, когато първата вълна на вируса достигна и Стария континент. Очакванията са форумът да се проведе до края на..

публикувано на 23.09.20 в 12:26
Лондон

Европейският съюз даде ултиматум на Великобритания да се откаже от законопроекта за вътрешния пазар

Законът за вътрешния пазар, за който се смята, че нарушава части от договора за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз, бе приет на второ четене от Британския парламент. Премиерът Борис Джонсън заяви, че законодателството е..

публикувано на 23.09.20 в 07:00
Урсула фон дер Лайен

Защо националната нормативна уредба за минималната работна заплата не може да бъде обща за ЕС

Да бъдe cъздaдeнa нaциoнaлнa нopмaтивнa ypeдбa зa минимaлнa paбoтнa зaплaтa, предложи само преди дни пpeдceдaтeлят нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия Уpcyлa фoн дep Лaйeн пo вpeмe нa Гoдишнaтa peч зa cъcтoяниeтo нa Европейския съюз. Идеята е всички..

публикувано на 22.09.20 в 18:32

ЕК регистрира нова гражданска инициатива „Право на лечение”

Целта на новата инициатива е да гарантира, че патентът върху бъдещата Ковид ваксина няма да възпрепятства достъпа до нея. А това според инициаторите би било възможно чрез създаване на патентен пул към Световната здравна организация и включването в..

публикувано на 22.09.20 в 15:52

Новият миграционен пакт на ЕС залага на "задължителна солидарност"

"Мигранти подпалиха лагера Мория, за да упражнят натиск върху нас и да бъдат изтеглени от остров Лесбос в Европа. Хиляди мигранти протестират и в момента с искането да бъдат преместени в Германия. Ако сега се поддадем на този натиск, рискуваме да..

публикувано на 21.09.20 в 08:25

С поредица от интерактивни и забавни онлайн събития отбелязват Европейския ден на езиците

През 2020 година се навършват 10 години, откакто Съветът на Европа решава да отбележи за първи път Европейския ден на езиците. Тази година заради световната пандемия 10-годишнината ще бъде отпразнувана чрез поредица от от интерактивни и забавни..

публикувано на 19.09.20 в 09:25

Нови инициативи на Еврокомисията за насърчаване на биологичното земеделие

Европейската комисия стартира обществена консултация , посветена на бъдещия план за действие в областта на биологичното земеделие. Секторът ще изиграе важна роля за постигане целите на Европейския зелен пакт и стратегиите, свързани със здравето,..

публикувано на 17.09.20 в 09:00
Вера Йоурова

Финансирането в ЕС се обвързва с върховенството на закона

Европейската комисия ще представи на 23-ти септември първите си доклади за върховенството на закона за всяка страна-членка на Евросъюза по новия механизъм. Това съобщи по време на изслушване в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи..

публикувано на 17.09.20 в 08:20
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Евродепутати за бъдещето и състоянието на Европейския съюз

По време на първата пленарна сесия на Европейския парламент днес председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе първата си годишна реч за състоянието на съюза. Очаква се тя очертае въздействието от работата на Комисията за..

публикувано на 16.09.20 в 12:45

Бум на трафика на кокаин по море отчита Европол от началото на пандемията в Европа

Европол разкри, че наркотрафикът бележи бум, особено по време на пандемията.Трафикът на кокаин от Южна Америка за Европа е достигнал "рекордни количества", посочи Саша Струп – стратегически анализатор на търговията с наркотици в полицейската..

публикувано на 15.09.20 в 15:35

Емил Радев: Българската библиотечна общност бързо се адаптира към съвременните реалности

През 2014 година във варненската библиотека евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев е поканен да стане посланик на библиотеките в ЕП и така е приобщен към инициативата на фондация „Четмо и писмо“, чийто основател и почетен председател е Нейно..

публикувано на 15.09.20 в 09:05

Промени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през новата учебна година

 Форматът на Програмата за училища посланици на Европейския парламент е променен за новата  учебна година. Тя е изключително успешна и спомага за обогатяване знанията на учениците и учителите за Европейския съюз. Това показват резултатите от нея, каза..

публикувано на 15.09.20 в 09:00

Още два български продукта могат да бъдат с приоритет в износа на ЕС

„България произвежда чудесни продукти със защитени географски указания – мед, вино и др. – които все още не са обект на достатъчно активен износ извън Европейския съюз. Именно затова включихме някои от тях в новия списък с традиционни за държавите..

публикувано на 14.09.20 в 16:39

ЕС и Китай - ново търговско споразумение

Първото значимо двустранно търговско споразумение между Европейския съюз и правителството на Китайската народна република бе сред най-коментираните теми в Брюксел през седмицата. Целта на договорката е да насърчи външната търговия, като взаимно се..

публикувано на 14.09.20 в 11:37

Диалогът Сърбия - Косово с посредничеството на Европейския съюз продължава

Напредък в преговорите между Сърбия и Косово  и потвърждаване от страна на Белград и Прищина на първостепенното значение на интеграцията в Европейския съюз и на ангажимента им да продължат да работят върху нормализирането на двустранния диалог..

публикувано на 14.09.20 в 07:48

Зелената сделка и нейният път към градовете и регионите

Зелената сделка е ключова за бъдещето на ЕС в стремежа на Съюза да се превърне в лидер в сферата на чистите технологии и благоприятстващите климата пътища за развитие на различните индустрии. А големите европейски политики става реалност, когато..

публикувано на 11.09.20 в 09:10

ЕК с предложение за повече средства за проверка на факти от независими медии

"Covid-19 нанесе тежък удар върху хората по цял свят, но това не е единственият вирус, който причинява проблем. Коронавирусът беше съпътстван от голяма пандемия от дезинформация ", казва върховният представител на Европейския съюз по външната..

публикувано на 11.09.20 в 06:40
Илюстрация: Георги Цветков

Бъдещето на Европа на фона на пандемията от Covid-19

Солидарността трябва да е в основата на действията на Европейския съюз за справянето с последствията от пандемията от Covid-19. Тази позиция изразиха редица европейски лидери, евродепутати и представители на Европейския парламент. За обединение на..

публикувано на 10.09.20 в 19:51
Вивиан Лоонела

Европейската програма за трансгранично сътрудничество се надгражда

Програмата Interreg (European Territorial Co-operation) беше създадена през 1990 г. и досега са минали 4 успешни периода. Целта на програмата е да се насърчава хармоничното икономическо, социално и териториално развитие на ЕС и тя обхваща три..

публикувано на 09.09.20 в 09:59