ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Има зелен дом за всички

В този епизод говорим за общността, къщата и зеления избор.  Излизаме извън големия град и търсим смисъла на зеления дом в три различни истории на български семейства.  Отскачаме до съседна Румъния, за да установим общия манталитет по отношение на..

публикувано на 06.06.23 в 13:26

ЕС очаква скок на хибридните атаки и опитите за чужда намеса преди европейските избори

Европейският съюз очаква да се засилят опитите за чужда намеса и манипулиране на информацията преди европейските избори през юни догодина. Европейският парламент прие доклад, в който се настоява за спешни защитни мерки срещу хибридните атаки и..

публикувано на 05.06.23 в 10:58

Графика №7/2023 Рекордно търсене на европейски патенти

Европейското патентно ведомство през 2022 година отчита годишно увеличение от 2,5% спрямо 2021 година в заявленията на международно ниво. Необходимостта от справяне с изменението на климата и прехода към по-чисти и по-сигурни енергийни системи се..

публикувано на 30.05.23 в 17:50

ЛГБТИ – човешки права и хомофобия

Автор: Мартин Николов В България хората от ЛГБТИ общността са подложени на системна омраза, подклаждана и от политическите субекти, а ситуацията в малките населени места е още по-тежка. Участници: Лия, България, 22 години..

публикувано на 30.05.23 в 16:42

Графика №6/2023 Младежки стремежи за работа в страните от ЕС

Средно 39% от младите хора на възраст между 15 и 30 години в ЕС биха предпочели да бъдат самостоятелно заети, отколкото служители. Това сочат данните от проведено през 2022 година изследване на Евробарометър. Също така б лизо..

публикувано на 29.05.23 в 22:37

Защо и как България ще се съобрази с елементи от Истанбулската конвенция?

България ще трябва да се съобрази с конкретни елементи от  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , след като документът тази седмица се очаква получи „зелена светлина“ и от  Съвета на..

обновено на 29.05.23 в 14:57

Любов или замърсяване

Автор: Божидар Александров Епизодът търси отпечатъка върху околната среда, който оставя отглеждането на домашни любимци.  Участници: Мила Бобадова, ветеринарен лекар в една от най-големите клиники за животни в София Лина Баядсе,..

публикувано на 25.05.23 в 16:30

11-ият санкционен пакет на ЕС срещу Русия - най-голямото предизвикателство от всички ограничителни мерки срещу Кремъл

Как да се пребори заобикалянето на санкциите срещу Русия от трети страни  - това е основата на 11-ия санкционен пакет на ЕС, който в понеделник  дискутираха министрите на външните работи на Общността. Пътят до консенсуса обаче може да се окаже по-дълъг от..

публикувано на 22.05.23 в 11:10
Фотоколаж: Силвия Петрова

Европейска подкрепа за образованието в България

Европейската комисия обяви 2023-а за година на уменията, през която трябва да се даде тласък на ученето през целия живот и да се подкрепят иновациите. Именно образованието и иновациите бяха темите на граждански диалог миналата седмица в София с..

публикувано на 15.05.23 в 12:30

Европейска карта за хора с увреждания - ще се случи ли признаването на статута на хората с увреждания в целия ЕС

Близо 90 милиона са хората с увреждания в ЕС, които   срещат различни трудности, когато им се налага да пътуват или да се преместят да живеят в друга европейска страна. За да им осигури равен и лесен достъп до необходимите им услуги и подкрепа,..

публикувано на 08.05.23 в 10:00

Геймингът - любимо хоби, но и мечтана професия

По-възрастните поколения са на мнение, че видеоигрите водят до "зомбиране", "затъпяване", асоциализация.  Но дали наистина е така? Участници: Георги Миланов, Венелин Венелинов и Михаил Иванов, представители на Поколението Z Петя Колева и..

публикувано на 03.05.23 в 00:06
Снимката е илюстративна

ЕК: Нужна е радикална промяна, свързана с лекарствата

Европа се нуждае от радикална промяна, свързана с лекарствата, така че иновативните медикаменти да достигат до всички пациенти и то на достъпна цена. Така заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и европейският комисар по..

публикувано на 01.05.23 в 10:25

Графика №5/2023 Кои страни в ЕС могат да бъдат засегнати от недостиг на вода?

Недостигът на вода засегна 29% от територията на ЕС за най-малко един сезон през 2019 година. Всъщност от 2010 година насам има тенденция към влошаване на ситуацията.Това, съчетано с факта, че се очаква изменение на климата, което допълнително да..

публикувано на 26.04.23 в 20:02

Парите и комфортът

Автор: Живко Иванов  Европейската „Зелена сделка“ променя не само енергетиката и икономиката, но и живота на гражданите.  Колко струва “зеленият” път на всеки един от нас и от какво сме готови да се лишим за по-чиста среда?..

публикувано на 25.04.23 в 19:40

Поколението Z/ Gen Z: Доверието в науката

По време на пандемията бяхме залети от вълна от недоверие към медицината, фармацевтичните компании и към институциите като цяло. Катализатор се оказаха ковид ваксините . Дали можем да говорим за тенденция, за подкопаване на авторитета на..

публикувано на 18.04.23 в 17:26

Green Deal Podcast: Как дизайнът и архитектурата помагат за опазването на планетата

Автор: Катя Василева Изследванията в областта на архитектурата и строителството на пасивни конструкции, както и на стратегиите за рециклиране и повторно използване на суровини, са все по-актуални. За това как дизайнът и архитектурата помагат за..

публикувано на 11.04.23 в 20:43

Енергиен съвет ЕС-САЩ, американските газови доставки за Европа и климатичните цели

Два основни акцента белязаха провелия се миналата седмица енергиен съвет ЕС-САЩ - ускоряване на прехода към чиста енергия и ангажимента, че Съединените щати ще продължат да подпомагат енергийно Европа и догодина на фона на орязаните руски доставки на..

публикувано на 10.04.23 в 11:10

Поколението Z / Gen Z: В епицентъра на кариерния хаос

Дали кариерният хаос, сред който се намираме, може да се превърне в подреден свят, в който спокойно да работиш това, което искаш, докато получаваш стабилна заплата? Разговаряме с млади хора, на които предстои да завършат училище и университет, както и..

публикувано на 04.04.23 в 09:42

ЕС готви „ръководство за употреба“ на политическата реклама

По време на предизборни кампании политическите партии разчитат в силна степен посланията им да стигнат до избирателите благодарение на рекламите в традиционните медии и интернет. И за тази цел се отделят значителни финансови средства. Според..

публикувано на 03.04.23 в 13:53