ЕВРАНЕТ ПЛЮС

работници строители

Нови възможности за законна трудова миграция

Европейската комисия разработва допълнителни правила за приемането и спазване на трудовите права на работици от трети страни. Това е допълнтелна крачка към възможността за законна трудова миграция, след постигнатото споразумение за привличане на..

публикувано на 30.07.21 в 06:45

Осигуряването на ваксини за 136 държави – приоритетът на ЕК днес

Осигуряването на ваксини за 136 държави – това е приоритетът на Европейската комисия днес. Още на Световната среща на високо равнище в Рим тази пролет – Европейската комисия и прилежащите ѝ органи взеха решение за създаването на Екип Европа, който се..

публикувано на 29.07.21 в 08:25
Елена Йончева

На 23 септември мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона идва в България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента изпраща своя мисия в България. На 23 и 24 септември Мониторинговата група ще проведе множество срещи, свързани с Нарушаване на върховенството на закона, за медийната среда у..

публикувано на 28.07.21 в 07:20

"Линиите на живота" преминават и през България

Линии на живота“ се нарича кампанията на ЕК в България и е посветена на Европейската година на железопътния транспорт. До 6 септември всички желаещи и вдъхновени от пътуването с влак могат да споделят своите истории, а най - добрите имат шанс да..

публикувано на 27.07.21 в 10:35

Емил Радев: Различните подходи за плащане в брой в ЕС увеличават уязвимостта на вътрешния пазар

Европейската комисия представи пакет от законодателни предложения за засилване правните норми на ЕС в борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Пакетът предвижда таван от 10 000 евро при плащанията в брой в целия ЕС и създаване на нов..

публикувано на 27.07.21 в 08:20

Как да се чуе гласът на европейските граждани чрез Конференцията за бъдещето на Европа?

Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия, посветена на Конференцията за бъдещето на Европа. Мащабният проект дава възможност за обмяна на идеи за развитието на Европейския съюз. Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП..

публикувано на 27.07.21 в 06:35

Ще може ли ЕС да изплати дълга за Фонда за възстановяване?

Въпреки плановете за осигуряване на нови източници на бюджетни приходи, остават съмненията дали Европейският съюз ще се справи с финансовите предизвикателства, идващи от погасяването на вноските по Фонда за възстановяване от Ковид кризата. Настъпи..

публикувано на 26.07.21 в 17:15

От ЕП настояват за Закон за биологичното разнообразие, подобен на този за климата

Стратегията за биоразнообразието до 2030 година да се прилага в съответствие с другите европейски инициативи в рамките на Зеления пакт. За това настояват от Европейския парламент, който с 515 гласа "за", 90 "проти"“ и 86 "въздържал се" приеха..

публикувано на 26.07.21 в 15:00

ЕС предложи план за запазване на горите в общността

Нова стратегия за горите цели опазването им. Стратегията е била приета от Европейската комисия . Една от инициативите е до 2030- година в Европа да бъдат засадени три милиарда допълнителни дървета. Стратегията се застъпва за стриктна защита на..

публикувано на 25.07.21 в 06:30

Инициативата „Три морета“ – възможност за икономическо развитие на Централна и Източна Европа чрез общи проекти с финансиране от ЕС

Регионалната инициатива „Три морета“ обединява 12 държави от Европейския съюз между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Целта на проекта е да насърчи сътрудничеството в Югоизточна Европа и да ускори транспортните, енергийни и дигитални..

публикувано на 23.07.21 в 06:35

Цветелина Пенкова: Младите хора днес не са аполитични

Преди седмица приключиха срещите на евродепутата Цветелина Пенкова с млади хора от различни градове на страната, които преминаха под надслов „Когато младите говорят…#EUphoria”. Тези конференции-дискусии, които бяха организирани в различни градове –..

публикувано на 22.07.21 в 08:25

Европейската комисия обяви в Брюксел програмата за климатичен неутралитет

Сградата на Европейската комисия в Брюксел позеленя в деня, в който Комисията оповести програмата си, наречена „Fit for 55“. Или иначе казано - конкретните мерки за постигане на климатичен неутралитет до 2050 година. В осветената в зелено сграда..

публикувано на 22.07.21 в 08:10

ЕК засилва екологичните политики с пакета „Готови за 2030 - Готови за 55“

ЕК представи нови законодателни инициативи, с които цели да засили политиките по ограничаване на вредните емисии и промяната на климата, залегнали в европейската "Зелена сделка". Зам.-председателят на Комисията Франс Тимерманс запозна евродепутатите..

публикувано на 21.07.21 в 18:02
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс

ЕК: Необходима е по-висока отчетност на главния прокурор

Необходима е по-висока отчетност на главния прокурор, остават и много въпроси свързани със състава на Висшия съдебен съвет и начина, по който той функционира - това отбелязва Европейската комисия за страната ни във втория  годишен доклад за..

публикувано на 21.07.21 в 08:05

Андрей Новаков: 2 млрд. евро сме предвидили за цифровия сектор

 Три са приоритетите в актуализираната програма „Механизъм за свързване на Европа“, като най-малко средства от общия бюджет са отделени за цифрови проекти, а останалите са за транспортни и енергийни проекти. Това коментира евродепутатът от групата..

публикувано на 20.07.21 в 09:05

Пътувай зелено, за да остане зелено

В Европейската година на железопътния транспорт Представителството на Европейската комисия в България събира истории и снимки от железопътните линии, които показват колко е важно да останем свързани, избирайки по-устойчивите начини на придвижване в..

публикувано на 20.07.21 в 08:25

Европейският парламент настоя за по-бързото приключване на процедурите по избора на европейски прокурори

В началото на юни Европейската прокуратура започна да работи. Този нов европейски орган е приветстван от европейските институции, като се определя като " голямо постижение на Европейския съюз ". Обръща се обаче внимание на забавянето по номинациите и..

публикувано на 20.07.21 в 06:45
Жозеп Борел

ЕС с нова инициатива за глобална свързаност

Европейският съюз активизира работата си за постигането на геостратегически и глобален подход към свързаността чрез инициативата „ Глобално свързана Европа “. Очакванията са първите проекти и действия по новата европейска инициатива да са факт от..

публикувано на 19.07.21 в 07:00

Евродепутатите настояват за по-справедливи пенсии за възрастните хора

Край на дискриминацията срещу възрастните хора, по-справедливи пенсиите и без разликата между парите, които получават мъжете и жените след определена възраст, призоваха от Европейския парламент, които приеха проекторезолюция по темата през юли - с..

публикувано на 18.07.21 в 09:20

Целта на таксата за CO2 емисиите не е да наказва, а да стимулира използването на по-екологични методи

През отминалата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи напредъка на ЕК по отношение на Европейския зелен пакт, като бяха приети и редица предложения, чиято цел е политиките на ЕС в областта на климата, енергетиката,..

публикувано на 17.07.21 в 08:30