ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Добра воля или доброволчеството на Поколението Z

Добра воля или доброволчеството сред "зумърите" от Поколението Z. Скорошно социологическо проучване показва, че едва 34% от българите са участвали някога в доброволческа инициатива. Какво е отношението на Поколението Z, наричани още „зумъри“, към..

публикувано на 16.07.24 в 21:00

Ивайло Вълчев: евродепутат за първи път

Тази седмица е първата учредителна пленарна сесия на новия Европейски парламент. На нея ще бъде конституиран новият Парламент, ще бъдат учредени парламентарните комисии и ще бъде избран новият председател на институцията.  В четвъртък ще се гласува..

публикувано на 15.07.24 в 09:30

Храна по европейски стандарт

Европейският съюз има едни от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Значителното по обем законодателство в областта на храните обхваща цялата верига на производство и преработка на храни в рамките на Съюза. То важи за внасяните и..

публикувано на 09.07.24 в 09:00

Проф. Любомир Гаврилов: На първия тур французите гласуват със сърцето, а на втория - с разума си

Европейският парламент е на прага да се сдобие с ново политическо семейство, формирано от крайната десница в момент, в който левицата бие неочаквана плесница на десницата във Франция.  "На първо място е т. нар. Нов народен фронт, оглавяван от..

обновено на 08.07.24 в 23:59

Деца?! Да, но не сега

Защо Поколението Z казват: Деца?! Да, но не сега. Младите днес са утрешните родители, но… утре сякаш никога не идва. Предишните поколения в България сякаш са подхождали по-смело и опортюнистично към правенето на деца.  Раждали са млади, разчитали са..

публикувано на 02.07.24 в 13:46

Унгария поема председателството на ЕС: какъв дневен ред ще оформи в следващите шест месеца и очакват ли се отстъпления по някои от водещите политически линии на Съюза

Унгария пое председателството в ключов момент за Европейския съюз, но и на фона на опасения, че страната ще блокира или ще забави важни въпроси, свързани с външната политика и политиката за сигурност, които изискват единодушие. Страната, начело с..

публикувано на 01.07.24 в 15:05

Графика №8/2024 България е сред страните с най-ниски ценови равнища в ЕС

През 2023 година ценовите равнища на разходите за крайно потребление на домакинствата се различават значително в ЕС. Най-високи нива на цените са отчетени в Дания (143% от средното за ЕС), Ирландия (142%) и Люксембург (135%). Същевременно..

публикувано на 30.06.24 в 12:32

Каква Европа ни чака след изборите?

Какво мотивира европейците да гласуват за свои представители в Европейския парламент и как са решили за кого да гласуват?  Ще чуете трима млади избиратели от България - студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета за..

публикувано на 25.06.24 в 13:17
Женвиев Понс

Европейските лидери се колебаят за номинациите за висшите постове на ЕС

Обратно на очакванията, европейските лидери не постигнаха консенсус за четирите основни кандидатури за висшите постове в ЕС на заседанието си миналия понеделник. Вероятно обаче това ще се случи на редовното им заседание им в четвъртък и петък.  Според..

публикувано на 24.06.24 в 11:30

Задава ли се нова милитаризация на Европа?

Търсим отговора на наболял за Стария континент проблем –  Задава ли се нова милитаризация на Европа? След десетилетия на относително спокойствие, в Европа все повече се говори за нова милитаризация. Тя ще е в отговор на руската инвазия в Украйна. Във..

публикувано на 18.06.24 в 11:54
Брюксел, януари 2024 г.

Как ще се промени европейската политика с новия състав на ЕП

След като станаха ясни резултатите от изборите за Европейски парламент , вече започна „битката за властта“. На пръв поглед изглежда, че контролът ще остане в коалицията между Европейската народна партия, Социалистите и демократите и Обнови Европа ,..

публикувано на 17.06.24 в 11:30

Избори 2 в 1

Как изглеждат Избори 2 в 1 през погледа на Gen Z : Наред с изборите за Европейски парламент българите гласуваха за шести път в рамките на три години за Народно събрание на 9 юни 2024 година. И двата вота запазиха избирателната активност на рекордно..

публикувано на 16.06.24 в 20:09

ЕС пред вътрешни и глобални предизвикателства

В този епизод - ЕС пред вътрешни и глобални предизвикателства . Светът се променя. Европа се променя. Дали темповете, с които това се случва, отговарят на взетите решения? Може ли Европейският съюз да стане още по-обединен въпреки множеството проблеми,..

публикувано на 11.06.24 в 16:55
Теодор Стойчев

След изборите: Изненади и горещо лято за новия Европейски парламент

Европейската народна партия увеличава местата си спрямо вота за миналия Европарламент през 2019-та година с общо 186 депутати. Същевременно социалистите и демократите са надолу спрямо предишните избори с няколко мандата и ще имат 135 места, според..

публикувано на 11.06.24 в 12:25

Какво е представителството на младите хора от ЕС в политиката?

25% от населението на Европа е на възраст под 24 години. Но тази една четвърт има много слабо представителство в политиката, особено в Европейския парламент, където по-малко от 2% от членовете са под 30 години. В същото време основни въпроси пред..

публикувано на 06.06.24 в 16:41

В политическия лабиринт

Влизаме смело в политическия лабиринт с Gen Z : В навечерието на изборите за български и европейски парламент се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора, които ще гласуват за първи път на 9 юни. Младежите са ентусиазирани. Те ще могат да..

публикувано на 04.06.24 в 14:27

За каква Европа мечтаят и ще гласуват младите хора у нас?

Броени дни остават до изборите за депутати в 10-ия Европейски парламент, както и за представители в 50-то Народно събрание у нас. Близо е и краят на предизборните кампании  - времето, в което кандидатите за властта се борят за вниманието на..

обновено на 03.06.24 в 22:50

Графика №7/2024 14% от младите хора у нас проверяват онлайн съдържанието

Това сочи проучване на Евростат за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от личностите. 36% от младите хора (16-29 години) в ЕС са се опитали да проверят от други източници истинността на информацията..

публикувано на 31.05.24 в 17:19

Европа на икономическото равенство

Европейският съюз, чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот на хората. Един от начините да се осигури равенство в доходите е минимална заплата за целия ЕС, която да..

публикувано на 28.05.24 в 16:54

Геостратегическите измерения в предстоящите европейски избори

Европа е изправена пред стратегически важни избори на фона на продължаващата война в Украйна, която не показва признаци за деескалация в близко бъдеще, пред конфликта между Израел и Хамас, който заплашва регионалната и международна сигурност. Наред с..

обновено на 27.05.24 в 12:47