ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Мария Габриел

Комисар Мария Габриел: "Необходими са програми за насърчаване предприемачеството на младите, ще се работи и в посока цифрово образование"

Креативност, умения и инициативност- това са качествата, които притежават днешните младежи. Въпреки това е необходимо да се насърчават, за да могат да се развиват. Такива възможности предлагат инициативите, свързани с програма Еразъм +. В днешно..

публикувано на 23.01.20 в 09:05

Новите екологични предизвикателства пред EС

Отново в дневния ред на света, включително и на 50-тата юбилейна среща в Давос, са промените в климата, кръговата икономика, новите предизвикателства, породени от все по-намаляващите природни ресурси. Какви са целите, които си поставя ЕС за..

публикувано на 23.01.20 в 08:30

Европейски политики за храната на бъдещето

"За да произведете това месо, не е нужно да убивате животното, просто вземате няколко клетки и ги поставяте в системата ни и ние ги отглеждаме в месо." Думите са на  Петер Верстрате, главен оперативен директор на нидерландска компания за..

публикувано на 22.01.20 в 15:59

Новата индустриална стратегия и развитието на малките и средни предприятия през 2020

 Нова индустриална стратегия и поредица от други стратегически документи се очакват да бъдат приети тази година, те са следствие от зеления курс, по който трябва да поеме Европейския съюз. Изключително важно е, че като приоритет се залага на..

публикувано на 21.01.20 в 11:36

Отношенията ЕС - САЩ - предизвикателство пред комисията "Фон дер Лайен"

Отношенията между Европейския съюз и Съединените щати ще са едно от предизвикателствата в мандата на Европейската комисия, водена от Урсула Фон Дер Лайен, която смята, че: Тази Европа има влияние и иска да поеме отговорност за себе си и света...

публикувано на 21.01.20 в 10:04

Европа трябва да върне САЩ и Иран на масата на преговорите

Ситуацията в Иран и отношенията със САЩ беше тема на пленарен дебат в Европейския парламент, на който се чуха различни мнения, както в подкрепа на Иран и осъждане на САЩ, така и засилена критика към режима в Техеран. Като разбиране в залата доминира все..

публикувано на 21.01.20 в 08:35
Манфред Вебер поздравява Урсула фон дер Лайен в Европарламента.

Милиарди евро за "зелената сделка" на ЕК - излиза ли сметката?

Единица с дванайсет нули - това е сумата в евро, която до 2050 г. трябва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Сто милиарда евро - единица с единайсет нули - са предвидени само за отказа от въгледобив. "Общо сто милиарда евро до..

публикувано на 20.01.20 в 07:40
евранет

Позицията не ЕС относно ситуацията в Иран

Напрежението в Близкия Изток нарасна, след като висшият ирански военен генерал Касем Сюлеймани бе убит по време на атака на САЩ край Багдад. В отговор на това Иран нанесе въздушни удари на американска база в Ирак, а по-късно същият ден свали..

публикувано на 17.01.20 в 16:36

Общата селскостопанска политика е една от най-важните за Европейския съюз

Общата селскостопанска политика е една от най-важните политики на Европейския съюз . Това се дължи на високия й дял в бюджета на Общността - почти 50%, а също така и на обширната територия и големия брой хора, които са пряко засегнати от нея...

публикувано на 16.01.20 в 12:55

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак съвсем далечна започва да изглежда европейската перспектива на Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция..

публикувано на 15.01.20 в 16:43

Ще спре ли Европейският съюз ДДС измамите

Европейският парламент и Европейската комисия се обединиха за нови по-надеждни мерки срещу ДДС измамите. Данъкът върху добавена стойност е важен източник на приходи за много държави-членки и за самия Европейски съюз, защото от него се генерират..

публикувано на 15.01.20 в 07:20

Евранет + Малта

Повече от месец, след като представители на правителството на Малта бяха арестувани и разпитани във връзка с убийството на журналистката Дафне Галиция, премиерът на страната Джоузеф Мускат подаде оставка. Той обяви оттеглянето си на първи декември, а..

публикувано на 14.01.20 в 14:10
Голуей и Риека

Голуей и Риека: Европейски столици на културата през 2020 г.

Инициативата за обявяване на Европейски столици на културата датира от 1985 г. и цели да подчертае културното богатство и разнообразие на Европа. Всяка година получават признание два европейски града, което допринася не само за културната среда в..

публикувано на 14.01.20 в 08:30

Първите шест месеца от работата на Европейския парламент

Изминаха точно шест месеца от първата пленарна, учредителна сесия на настоящия, все още наричан от мнозина нов Европейски парламент. Парламент, за който гражданите на Европа гласуваха и избраха в края на май миналата година. Парламент, много..

публикувано на 13.01.20 в 12:55

ЕП заседава в Страсбург за първи път през 2020 г.

Ситуацията в Близкия изток ще е сред водещите теми по време на първата сесия на Европейския парламент за годината в Страсбург, която започва от днес и приключва на 16 януари. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността..

публикувано на 13.01.20 в 07:20

Онлайн пазаруването в ЕС

Пазарувате ли често онлайн? А знаете ли, че ако не харесате получения продукт, може да го върнете в 14 дневен срок без да посочвате причина, стига да е закупен от държава от ЕС. Единственото условие е стоката да е в търговски външен вид и състояние,..

публикувано на 11.01.20 в 10:25

5 G в Европейския съюз

5 G технологията е пробив в преминаването на данни, тя щe e в цeнтъpa нa cлeдвaщoтo пoĸoлeниe  пocтижeния, прогнозират експертите.  Все още, обаче  ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Това е..

публикувано на 10.01.20 в 16:10

Дъщерята на носителя на "Сахаров" за 2019: В Китай няма свобода за уйгурите

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за 2019 г. Той е уйгурски учен, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. Пекин е изправен пред международни критики заради създаването на трудово-възпитателни лагери за 1 млн. уйгури и..

публикувано на 10.01.20 в 15:18

Андрей Слабаков: Зеленият пакт засяга милиони хора, но не се предлагат конкретни мерки

Европейският зелен пакт е новата стратегия за растеж. Той ще помогне да се намалят емисиите, като същевременно ще се създадат нови работни места. Това мнение изрази председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, относно предложения план за постигане..

публикувано на 09.01.20 в 09:15

Гражданските права в европейския дебат

Заедно със зачитането на човешкото достойнство, свободата и равенството, сред основните ценности, на които се основава Европейският съюз, са демокрацията и принципите на правовата държава. Можете да ги откриете не само в член 2 от Договора за Европейския..

публикувано на 09.01.20 в 08:30