ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Евродепутатът Емил Радев - първият българин в ръководството на групата за хуманно отношение към животните в ЕП

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е първият и засега единствен българин, избран за вицепрезидент на интерпарламентарната група за благосъстояние и хуманно отношение към животните. радев работи в тази група за пореден мандат. В представянето на..

обновено на 06.12.19 в 07:55

Европейската регионална политика в програмния период на ЕС 2021- 2027 г.

Политиката на сближаване на ЕС за икономическо и социално развитие, помага на регионите да станат по-иновативни.  Пет са основните цели, които ще стимулират инвестициите в ЕС за периода 2021 – 2027 година.   Средствата от Европейския фонд за..

обновено на 05.12.19 в 10:10

„От фермата до вилицата“ – новата политика на Европейския съюз за храните

Общата идея е за дългосрочна и интегрирана хранителна политика в рамките на съюза в новата Обща селскостопанска политика, която да гарантира безопасни, качествени и достъпни храни за всички европейски граждани, но без да навреди на участниците във веригата..

публикувано на 05.12.19 в 08:30

Европейската интеграция на Западните Балкани – въпросителни и движение

Какъв е напредъкът за страните от Западните Балкани в областта на европейската интеграция след приемането на Декларацията от София през 2018 година, която потвърди европейската перспектива на региона и лансира Приоритетната програма от София с конкретни..

публикувано на 03.12.19 в 08:30

НАТО на 70 години: ЕС, сигурността на Европа и равносметка за евроатлантическото единство

Погледите вече са насочени към срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември, на която бъде отбелязана 70-ата годишнина на НАТО, а лидерите на 29-те страни членки ще се опитат да демонстрират единство, изправени пред въпроса за бъдещето на алианса...

публикувано на 02.12.19 в 12:21

Борбата с климатичните промени - приоритет пред новата Европейска комисия. Предизвикателствата пред новата бюджетна рамка на Евросъюза

Европейският парламент призовава за намирането на решение относно следващия дългосрочен инвестиционен бюджет на ЕС и предупреди за риска от прекратяване на финансиране на европрограмите. Все повече са гласовете на скептиците за постигане на споразумение..

публикувано на 30.11.19 в 08:20

Започват филмовите дни "ЛУКС"

От днес до 12 декември Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал "София филм фест" организират традиционните филмови дни "ЛУКС". В седем български града - Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора..

публикувано на 29.11.19 в 11:35
Кристин Лагард, Урсула Фон Дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли отбелязват 20-годишнината от Лисабонския договор

Банков съюз - предизвикателството пред Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард, за което още и двете не говорят

"Искам тази комисия да бъде балансирана географски и по пол. И както можете да видите, заместник - председателите са от запад и и изток, от север и от юг". Думите са на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Страсбург вчера..

публикувано на 28.11.19 в 07:20

Комисията фон дер Лайен - баланс на парламентарни интереси

След няколко месечно бягане с препятствия новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи и дългоочакваното парламентарно одобрение за своя Колегиум. Най-често споменаваната дума при формирането му беше баланс.   Намирането,..

публикувано на 27.11.19 в 18:00

Александър Йорданов за наградата за свобода на мисълта „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека..

публикувано на 28.11.19 в 08:25
евранет

ЕП ще разгледа резолюции за климатична неутралност в навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата

Предстоящата от 2 до 13 декември Конференция на ООН по измененията на климата в Мадрид и извънредната ситуация в областта на климата и околната среда бяха обсъдени в началото на седмицата в Европейския парламент. Проектът на резолюция, дебатиран от..

публикувано на 27.11.19 в 09:49

50 млн. евро повече за "Еразъм+" в бюджета за 2020 г. на ЕС

След като европейските институции се споразумяха за бюджет 2020 година, стана ясно, че общо поетите задължения са определени на 169 милиарда евро. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе единственият български евродепутат, който участва в..

публикувано на 27.11.19 в 09:18

Влакът за Европа и младежта

Наближава крайният срок за инициативата „Открий европейския съюз“, той е на 28 ноември, четвъртък. Инициативата е за млади хора, които са навършили пълнолетие през тази година. Билети за безплатното пътуване из Европа, ще могат да получат онези,..

публикувано на 26.11.19 в 11:40

Данък върху въглеродните емисии за вноса в Евросъюза: въпроси и отговори

Въпросът ще събере ли подкрепа "Европейската зелена сделка" на Урсула фон дер Лайен все повече набира скорост. Този пакет от политики има за цел да насърчи декарбонизацията на европейската икономика и достигане на неутралитет на климата до 2050 г...

публикувано на 26.11.19 в 09:48

Губи ли влиянието си Европейският съюз в Западните Балкани ?

Поредното отлагане на разглеждането на темата за разширяването на Европейския съюз в посока Западните Балкани и желанието за изработване на нови критерии за членство само ще подсилят антиевропейските настроения в региона, предупреждават европейски..

публикувано на 26.11.19 в 07:36

Защитници на животните отново призовават за приемане на позитивен списък за екзотичните животински видове

Търговията с екзотични домашни любимци процъфтява и до голяма степен е неконтролирана, констатирани са различни условия между държавите от Европейския съюз кой вид е забранен и кой - разрешен. Спасяването на нелегално транспортирани и изтъргувани..

публикувано на 23.11.19 в 08:39

Европейският съюз с повече инвестиции в наука и образование

"Ситуацията в сферата на образованието се влошава. Европа изостава с инвестициите в сектора" , казва еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, част от „Комисията Юнкер“, чийто мандат изтича. Според едно..

публикувано на 22.11.19 в 12:25

Защо Европейският съюз все още се колебае за членство в него на страните от Западните Балкани ?

2020 година бе поредният срок, който европейските лидери посочиха като период за вземане на решение за това ще продължи ли разширяването на Съюза и какво ще е бъдещото в него на страните от Западните Балкани. Европейският съюз ще се върне към..

публикувано на 21.11.19 в 15:38

Емил Радев за необходимостта от спешни мерки за предотвратяването на прането на пари

Какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се предотврати прането на пари на територията на Европейския съюз и какви са пропуските в прилагането на съществуващата правна рамка в момента. Чуйте коментара на евродепутата Емил Радев какво трябва да..

публикувано на 21.11.19 в 08:30

ЕП призовава за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия

Евродепутатите призоваха за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия. В залата беше отчетено, че най-малко 300 000 души са напуснали домовете си в резултат на турската офанзива. Данните са на ООН. Евродепутатите искат установяването на..

публикувано на 20.11.19 в 11:25