ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Колко средства ще отдели Брюксел за реализация на новата стратегия за биологичното земеделие

Европейската комисия представи и прие нова  Стратегия за биологичното разнообразие - да върнем природата в живота си, както и стратегия „От фермата до трапезата“  за справедлива, здравословна, и екологосъобразна продоволствена система. Двете..

публикувано на 29.05.20 в 14:15

ЕК и Обединеното кралство няма да обменят данни за отпечатъци след Брекзит

Европа и Великобритания на този етап да не обменят автоматично данни за пръстови отпечатъци . Това е препоръката на Комисията по граждански свободи, с чието решение се съобразиха 357 евродепутати. Затова Европейският парламент отхвърли проект,..

публикувано на 29.05.20 в 09:00

Емил Радев: Да се разбиват митовете и да се бранят фактите става все по-необходимо

През последните месеци по света усилено се обсъждаше не само пандемията от Covid-19, но и истинската епидемия от дезинформация, на която станахме свидетели. Фалшиви новини, конспиративни теории, откровени опити за манипулация – всичко това..

публикувано на 28.05.20 в 09:30
Емил Радев

ЕС с нова платформа за взаимодействие между службите за сигурност - Разузнавателна колегия в Европа

Държавите-членки на ЕС създадоха нова форма за сътрудничество - т. нар. разузнавателна колегия на Европа.  Новата платформа по своята същност няма нищо общо с оперативната работа на службите и размяната на информация между тях. Очаква се тя да бъде..

публикувано на 28.05.20 в 08:10

Бъдещето на Западните Балкани в ЕС и подкрепата за района

Бъдещето на страните от Западните Балкани в Европейския съюз е и остава приоритет. Това уверение дадоха лидерите на страните - членки на среща по темата,  на която държавите от региона получиха и уверение, че помощта от страна на съюза към тях ще..

публикувано на 28.05.20 в 05:48

Предизвикателствата пред хората на изкуството по време на пандемия

По време на изолация и заключени зали артистите останаха у дома - парализирани от невъзмоността за изява и разтревожени за това, което ги очаква в бъдеще. Пандемията постави предизвикателства, но и отвори неподозирани досега възможности за привличане..

публикувано на 27.05.20 в 16:20
Ева Майдел

ЕП улесни финансирането на иновативни идеи

Европейският парламент одобри регламент, който ще улесни значително финансирането на иновативни идеи и малки бизнеси в целия Европейски съюз. Докладчик за групата на Европейската народна партия бе евродепутатът Ева Майдел. Приетите текстове улесняват..

публикувано на 26.05.20 в 17:22

Европейските институции увеличават употребата на електронни документи

Кризата с Covid-19 и навлизането на новите технологии и бързината в общуването посредством електронни съобщения разшири използването на електронните документи в търговския и гражданския оборот. Те осигуряват бързина при преговори и сключването на..

обновено на 26.05.20 в 10:17

Каква е подкрепата на ЕС за туризма

На 15 май Европейският парламент одобри мерки за облекчаване на транспортния сектор с цел ограничаване на ефекта от кризата върху авиокомпании, жп компании, сухопътни и морски превозвачи. Европа посреща най-много туристи в света, което прави..

публикувано на 26.05.20 в 09:35

Европейският съюз осигурява финансиране в подкрепа на държавите членки за съхраняването на работните места, застрашени от кризата с коронавируса.

          Европейският съюз одобри до 100 млрд. евро помощи за временна заетост в държавите-членки на общността, заради удара върху икономиката, предизвикан от COVID-кризата.  Схемата е временна и може да осигури парите под формата на заеми, при..

публикувано на 22.05.20 в 14:50
Адина Вълян

Повече подкрепа и по-добра координация за транспортния сектор за преодоляване на кризата с COVID-19

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент настоя за по-голяма подкрепа за транспортния сектор, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво. Членовете на комисията поискаха..

публикувано на 21.05.20 в 10:55

След пандемията- безопасното завръщане на работното място

Образование, отдих, развлечения, промишленост и строителство- почти няма сектор, незасегнат от пандемията от Ковид 19. След отшумяването й, основна грижа на правителствата, работодателите и обществото е, как да се гарантира здравето и безопасността на..

публикувано на 21.05.20 в 08:35

#EUsolidarity now – пространство за истории за европейска взаимопомощ

Когато примерите за солидарност в рамките на ЕС са толкова много, а почти не достигат до медиите, един италианец решава да направи група във Фейсбук, в която тези истории да бъдат споделяни. Изобщо не предполага, че буквално за дни членовете ѝ ще са..

публикувано на 20.05.20 в 10:38

Ситуацията с коронавируса ще отложи внедряването на 5 G технологиите

Подозрителност, догадки и страхове, свързани с внедряването на  5 G технологията у нас намериха израз в публикации и петиция срещу технологията в социалните мрежи по време на извънредното положение заради коронавируса. Страховете на хората у нас..

публикувано на 20.05.20 в 07:30

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков. В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от КОВИД – 19. Конкретните..

публикувано на 19.05.20 в 22:04
Евродепутатът Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Външните граници на ЕС ще останат затворени за един по-дълъг период от време

Европейската комисия препоръча забраната за влизане в рамките на Европейския съюз да бъде удължена до 15 юни. Външните граници бяха затворени с цел да се спре разпространението на заразата от COVID-19 в средата на март. В същото време Комисията..

публикувано на 19.05.20 в 09:35
Стела Кириакиду

ЕК с пътна карта за координирано излизане от карантината

Новият коронавирус може никога да не изчезне и да се превърне в болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреждава Световната здравна организация. Д-р  Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации: "Ако свалите..

публикувано на 19.05.20 в 07:05

Борбата с трафика на антики сред приоритетите на Европол

Международна полицейска операция под ръководството на Интерпол и Европол разби мрежа за трафик на културни ценности. Полицията в няколко държави членки на Европейския съюз, както и в държави извън Европа, е арестувала 101 души и е заловила 19 000..

публикувано на 18.05.20 в 13:25

Аня Хазекамп " Начинът, по който се отнасяме към животните, увеличава риска от зоонози"

Председателят на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните Аня Хазекамп е евродепутат за втори пореден мандат от Партията за животните в Нидерландия. В началото на този си мандат тя посочи като свой абсолютен приоритет постигането..

публикувано на 16.05.20 в 09:46

България с условия към Република Северна Македония за еврочленството

 Република Северна Македония получи остро предупреждение от България да не си прави предизборната кампания за сметка на историята. Това стана след последната среща ЕС-Западни, Балкани, когато беше даден път за югозападната ни съседка и за Албания към..

публикувано на 15.05.20 в 14:25