ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Графика 2: България едва пета по инфлация в ЕС

Годишни темпове на инфлацията в България и ЕС през май 2022 г. Годишната инфлация в ЕС през май е нараснала до 8,8% спрямо 5,3% през декември 2021 г., сочат данните от европейската статистическа служба Евростат. За еврозоната нарастването на този..

публикувано на 30.06.22 в 11:43

Eвропейският конкурс „Карл Велики“ - младите в подкрепа на европейската демокрация

Изолацията и апатията в отдалечени застаряващи общности в Португалия да бъде преодоляна с помощта на музиката. За това работи португалският проект "Оркестър без граници" , който спечели европейската младежка награда "Карл Велики" за тази..

публикувано на 30.06.22 в 07:00
Снимка: pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Зелени полети, зелени горива

Toзи eпизод на подкаста на БНР Green Deal BNR 2022  насочва погледа на всички нагоре, към небето, за да видим самолетите от една друга гледна точка. Зелена. Заедно с Александър Богоявленски, пилот и авиожурналист, и Балин Балинов от „Грийнпийс“ –..

публикувано на 28.06.22 в 08:05

Училища посланици на Европейския парламент в родната образователна система

В средата на юни приключи поредната учебна година за Училища посланици на Европейския парламент (EП) в България. Една от най-мащабните образователни платформи, координирана от европейска институция, вече шеста година дава възможност за обучение,..

публикувано на 27.06.22 в 07:30

Европейският социален фонд за климата ще осигури справедлив зелен преход

Европейският съюз иска справедлив преход към климатичен неутралитет. Като част от амбициозната си цел за нетни нулеви емисии до 2050 година, съюзът ще помогне на уязвими домакинства и на малки фирми за осъществяване на зеления преход с финансиране от..

публикувано на 23.06.22 в 07:30
Снимка: Pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Съвременното европейско изкуство на младите

В този епизод на подкаста  е за изкуството. По-можещи, по-знаещи, по-технологични. Това са три определения, които идеално се вписват в профила на младите хора, които се занимават с изкуство. Без значение дали опъват струните на китарата, пръстите им..

публикувано на 21.06.22 в 14:39

Европейската "Зелената сделка" след гласуването на законодателния пакет "Подготвени за 55"

Европейският парламент подкрепи предложението за ограничаване на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035г.. Това засяга както масовите леки коли, така също и леките търговски превозни средства. Предложението бе част от..

публикувано на 20.06.22 в 07:00

Филм за Сребреница спечели европейската кино награда LUX

Филмът " Quo vadis, Аида? " е носителят на Европейската филмова награда LUX на публиката за 2022 г. Лентата на босненската режисьорка Ясмила Жбанич ни пренася в събитията от 1995 г. в Босна. Аида е преводач за силите на ООН в град Сребреница...

публикувано на 16.06.22 в 08:00
Снимка: Pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Битката с бактериите: винаги ли чистото е „зелено“

Автор: Милена Воденичарова Този епизод на подкаста Green Deal BNR 2022 се съсредоточава върху темата за бума в последните десетилития ( и във времената на пандемия) на засилено потребление на хигиенни стоки.  Взимаме  душ всеки ден, почистваме..

публикувано на 14.06.22 в 08:00

ReFuelEU – една необходима инициатива, която ще спомогне за по-зелен авиотранспорт

Устойчивите авиационни горива (биогоривата от ново поколение и електрогоривата) имат огромен потенциал за значително намаляване на вредните емисии от въздухоплаването. Те обаче съставляват под половин процент от общото потребление на горива за реактивни..

публикувано на 13.06.22 в 09:15

ЕС търси предложения по законодателството за чиповете

Интензивни месеци предстоят за събирането на поправки по предложения в началото на годината Eевропейски документ за интегралните схеми . Целта е Европейският съюз да стане независим от доставката на чипове за индустриите си . ЕС зависи от Тайван за..

публикувано на 09.06.22 в 06:30
Снимка: Pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Какво е неизбежното бъдеще на дигиталното образование

В този eпизод на  подкаста Поколението Z ще научите как и защо от пандемията насам вратите за дигиталното образование се отвориха още по-широко и как онлайн средата се превърна в своеобразна класна стая, достъпна от всяка точка на света, а преподаваните..

публикувано на 07.06.22 в 07:30

ЕК с ново законодателство за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца в интернет

Сексуалното насилие над деца е широко разпространено престъпление – само през 2021 г. в световен мащаб е сигнализирано за 85 милиона снимки и видеоматериали, показващи сексуално насилие над деца, а за много други дори не се съобщава. За да се..

публикувано на 06.06.22 в 07:00

Графика 1: Зависимост на страните членки на ЕС от руския газ

Зависимост на страните членки на ЕС от руския газ. Интерактивна ГРАФИКА Русия е най-големият доставчик на природен газ за ЕС, както през 2020 г., така и през 2021 г. Глобалният дял на всички останали държави по данни на Евростат, които..

публикувано на 02.06.22 в 14:40

Европейците в подкрепа на "правото на поправка" на електроуредите

Европейският парламент прие резолюция, в която защитава правото на потребителите на поправка на електроуредите. През втората половина на годината се очаква Европейската комисия да представи законодателно предложение по въпроса , който има ключово..

публикувано на 02.06.22 в 07:10
Снимка: pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Младите имат какво да кажат за бъдещето на Европа

Този епизод на подкаста Поколението Z акцентира върху очакванията на младите българи от Конференцията за бъдещето на Европа. Темите, които ги вълнуват – образование, заетост, социална справедливост, климатични проблеми и околна среда,..

публикувано на 31.05.22 в 08:10

Споделена отговорност и релокация - решение за справяне с миграционния натиск в ЕС

С бежанската вълна, породена от войната в Украйна, все повече се повдига въпроса за миграционния натиск в ЕС и начините алианса да се справи с него.  Когато става дума за миграционна политика, основният въпрос, по който трябва да се дебатира е не..

публикувано на 30.05.22 в 07:00

ЕП започва реформа на правилата за европейски избори

Европейският парламент започва реформа на правилата за европейски избори и прие доклад по темата. Съгласно предложената от евродепутатите система всеки избирател ще разполага с два гласа – един за избирането на членове на Европейския парламент в..

публикувано на 26.05.22 в 06:35
Снимка: pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Новите фермери

В този епизод на подкаста ви срещаме ви с Мустафа, Спасимир и Йордан. Все още ученици, но вече шампиони. Призьори в тазгодишното национално състезание „Млад фермер“. Обичат земята, обичат животните и се гордеят както с професията, която са избрали да..

публикувано на 23.05.22 в 12:40

Петролно ембарго на руския петрол и европейска солидарност

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като "атомна бомба" новия пакет от санкции срещу Русия, който Европа подготвя в отговор на военната агресия на Москва спрямо Украйна. В специална среща с европейски медии, организирана в рамките на проекта..

публикувано на 23.05.22 в 10:25