Мартин Шулц: Има възможност за намиране на политическо решение за сирийския конфликт

Снимка: Архив

Все още има възможност за намиране на политическо решение за сирийския конфликт, което да устройва всички членове на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Един от лостовете за оказване на натиск върху официалната власт в Дамаск е "икономическата и политическа изолация на режима на Башар ал Асад, която може да се постигне много по-бързо без нанасянето на военни удари, отколкото чрез тях, смята политикът.

Ако Русия и Китай подкрепят такава инициатива, тогава военната намеса ще бъде контрапродуктивна, убеден е Шулц.

Председателят на ЕП смята, че в момента между Русия и САЩ се запазват обтегнатите отношения, включително и заради бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, на който Москва предостави убежище. В тази връзка диалогът с Москва по Сирия трябва да се води от европейските правителства, подчерта Шулц.


Петдесет и осем процента от германците са против западна военна интервенция в Сирия, показват данните от социологическо изследване. Само 33 на сто от анкетираните по поръчка на обществения тв канал Це Де Еф са на обратната позиция 41 на сто смятат, че в случай на интервенция под американско
командване Германия трябва да предостави финансова и материална
помощ.

Как трябва да реагира ЕС на твърденията, че САЩ са шпионирали европейски институции и граждани? Ще имат ли ефект по-големите предупреждения върху цигарените кутии за вредата от пушенето? Ще променят ли нещо новите правила на ЕС за защитата на личните данни? Това са част от темите, които се обсъждат активно от членовете на групата на Европейския парламент в социалната мрежа LinkedIn .

Европейският парламент присъства в най-голямата в света социална мрежа за делови контакти от ноември 2011 г. Броят на потребителите, които следят страницата на ЕП, е над 25 хиляди , а броят на участниците в дискусиите надхвърля 4 500. Страницата на Парламента е обновена над 200 пъти през последната година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!