Как ще работи програмата "Източно партньорство", след като Армения избра Русия пред ЕС

Снимка: Архив
Решението на Армения за присъединяване към митническия съюз на Русия, в навечерието на подписването на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз постави въпроса за това каква ще е бъдещата европейска политика за търговските партньорства с бившите съветски републики.

Сериозен удар понесе и ориентираната към Брюксел програма "Източно партньорство", целяща да приближи до Европейския съюз - Украйна, Молдова, Беларус, Армения, Азербейджан и Грузия.

Европейският съюз уважи избора на Армения, но уточни, че това я лишава от едновременното и участие в европейската зона за свободна търговия и митническия съюз на Русия.

"Източно партньорство" създава притеснения в Русия, тъй като Москва приема желанието на Европейския съюз за навлизане в тези държави като намеса в руските интереси.

Все по-често започнаха да се чуват мнения за натиск върху бившите републики, заради желанието им за приближаване към Европейския съюз. Това накара литовският външен министър и колегите му от още седем северни и балтийски страни да разпространят изявление срещу натиска на Русия върху бившите републики, заради европейските им амбиции.

Преди срещата във Вилнюс, Грузия и Киев декларираха желание за приближаване към ЕС.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!