Интеграция на Украйна към ЕС все пак ще има, смята евродепутатът Е.Кирилов

Снимка: Архив

Украйна прекъсна подготовката на споразумението за асоцииране с Европейския съюз и предлага да бъде създадена тристранна комисия по търговията ЕС - Украйна - Русия.

В постановление, публикувано на неговия официален сайт, украинският кабинет нарежда да бъде "преустановен процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС", за да бъде гарантирана националната сигурност, да бъдат възобновени икономическите отношения с Русия и да бъде подготвен вътрешният пазар за равноправни отношения с Европейския съюз.

Една търговска война с Русия не би се отразила добре на и без това не особено стабилната украинска икономика - каза евродепутатът Евгени Кирилов, според когото украинското правителство е взело предвид множество фактори при решението си, но най-важният от тях вероятно е бил икономическият.

Според Кирилов политическите и икономически ползи за Украйна от асоциирането с ЕС са по-бавен процес. Русия обаче също има полза от една политически стабилна и уредена държава, в каквато би трябвало да се превърне Украйна, смята евродепутатът.

По думите на Евгени Кирилов, европейската дипломация не бива да оказва натиск, процесът на интеграция рано или късно ще се осъществи, защото е от полза за всички.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: В.Миланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!