Исландия разформирова преговорния си екип, след като се отказа от членство в ЕС

Снимка: Архив
Исландското правителство взе решение да разформирова преговорния екип с Европейския съюз, след като правителството се отказа от по-нататъшно продължаване на преговорите за присъединяване към европейското семейство, заяви външният министър на страната Гунар Браги Свейнсон. Той уточни, че това не означава, че всичко е приключило, и Исландия ще засили комуникацията и партньорството си с Европейския съюз но без в да става действителен член. Свейнсон е представител на дясноцентристката евроскептична коалиция, която дойде на власт през април, след като обеща на избирателите да прекрати преговорите с ЕС. Исландия започна преговорния си процес след финансовия колапс през 2009 година, но в последствие икономиката й успя да се възстанови и общественото мнение се обърна срещу членството в ЕС.

Европейският съюз ще предприеме действия заради опасенията, че интернет -гигантът “Google” нарушава антитръстовите правила, заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния. По-рано тази седмица Европейската комисия заяви, че Google е представила нови предложения в отговор на загрижеността на ЕС, че компанията е злоупотребила с господстващото си положение на пазара за интернет -търсачки. Евроекспертите са идентифицирали четири основни проблемни области, сред които е и приоритетните резултатите от търсенето на услуги, като например ресторанти и хотели. Алмуния поясни, че ще трябва да вземе решение, дали да транформира предложенията на “Google” в правни норми или да ги отхвърли.

Европейският фермерски съюз призова за блокиране на вноса на цитрусови плодове заради опасения от разпространяване на гъбично заболяване по растенията. Според съюза поне пет пратки с заразени цитруси, предназначени за Европейския съюз са били заловени по време на граничния контрол. „Производството на цитруси е жизненоважно за съюза, както от социална, така и от икономическа гледна точка, а към момента насажденията на територията на съюза не страдат от конкретния щам, заяви секретарят на съюза Пека Песонен. Говорител на Европейската комисия обеща, че въпросът ще бъде разгледан до края на месеца и ще бъдат предприети конкретни мерки.
По публикацията работи: Св.Козловски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!