ЕП поиска разследване на работата на "Тройката"

Снимка: Архив

Европейският парламент поиска разследване на работата на т.нар. "Тройка", заради "непрозрачната" й работа при спасяването на Гърция, Португалия, Ирландия и Кипър.

Евродепутати ще проверяват дали Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд не са нарушавали европейското законодателство във връзка със съкращенията на разходите в спасените от трите институции държави.

Решението да започне разследване на работата на кредиторите в закъсалите държави беше взето от координаторите на основните политически групи в икономическата комисия на Европейския парламент. Ревизията ще се прави три години, след като първата мисия на "Тройката" кредитори беше изпратена в Гърция и Ирландия, за да съветва правителствата и да наблюдава прилагането на обещаните от държавите съкращения на бюджетните разходи.

Сега Европарламентът иска да "осветли" работата на тези официални лица, която отделни негови представители дефинират като "до голяма степен непрозрачна", а амбицията е разследването да приключи преди следващите парламентарни евроизбори.

Според европеиста Владимир Шопов, решението да се проверяват проверяващите е свързано с предстоящите - различни от досегашните, избори за Европейски парламент. Той смята, че няма проблем с формулата, по която е действала "Тройката", защото при един и същ подход - при Гърция очакванията не са били постигнати, но при Ирландия те са се сбъднали.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu


По публикацията работи: Силвия Великова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!