Въвеждаме предсрочно европейска директива заради бежанците

Снимка: Архив

Правителството предложи на Народното събрание да приеме промени в Закона за убежището и бежанците, с които в националното законодателство да се въведат разпоредбите на Директивата на Европейския съюз за стандартите при предоставянето на международна закрила на бежанци.

Основната цел на директивата е да се уеднаквят правилата в отделните държави, в съответствие с общата политика в областта на убежището. Уреждат се условия на приемане, които гарантират достоен стандарт на живот и са съпоставими в целия Европейски съюз. Въвеждат се по-ясни понятия и по-опростени правила, а на държавите-членки се предоставя по-голяма гъвкавост при тяхното интегриране в националните правни системи. Също така се дава голяма възможност националните институции да се справят с евентуални злоупотреби при приема.

Крайният срок за транспониране на директивата е юли 2015 г., но - както обявиха официални правителствени представители - България предприема действия това да стане по-рано поради непропорционалния миграционен натиск, на който сме подложени в момента.

В същото време пресата коментира, че е възможно да се стигне до нарушаване на правата на бежанците и третирането им като престъпници.

Ръководител на Центъра за европейски, бежански миграционни и етнически изследвания доц. д-р Анна Кръстева коментира в интервю, че в подхода на правителството надделява политическата аргументация, облечена в юридически норми и че много често европейските директиви се тълкуват според гледната точка на конкретното управление. Тя коментира и нарастващата ксенофобия в българското общество, като критикува действията на полицията спрямо бандите скинхедс, които нападат имигранти.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: Т.Величкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!