Белгийски депутат срещу намерението на България за стена срещу бежанците

Снимка: Архив

Белгийският евродепутат Филип Ламберц (Еколо) определи като
"недостойно" намерението на България да издигне стена срещу
потока от сирийски бежанци.

Евродепутатът коментира темата в интервю за медийната група Ер Те Ел, която припомни, че през октомври нашата страна е започнала изграждането на 30-километрова стена по границата с Турция. Недостойно е, невероятно е континент с 500 милиона жители да се изправя срещу идеята да приеме няколко десетки хиляди бежанци, коментира Ламберц.

В публикацията, придружаваща откъса от интервюто, се отбелязва, че България е най-бедната държава в ЕС.

Допълва се, че нашата страна среща трудности да се справи с мащабния поток имигранти, които пристигат основно от Сирия, но и от други арабски държави. Капацитетът на приемните центрове е
недостатъчен и България моли за шест милиона евро финансова
подкрепа от ЕС, допълва медията.

Насърчаването на гражданите да намаляват, да използват повторно и да рециклират отпадъците през следващите 7 дни ще е в центъра на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Целта е да се повиши осведомеността за начините, по които можем да променим навиците в Европа, и да се насърчи дебатът по въпроси, свързани с ресурсната ефективност и кръговата икономика, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Проектът, координиран от Асоциацията на градовете и регионите за рециклиране и устойчиво управление на ресурсите и осъществяван с финансова подкрепа по програма ЛАЙФ+ (LIFE+) на ЕС, вече обхваща 17 страни, включително 3 държави извън ЕС. В рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която ще се проведе от 16 до 24 ноември, ще бъдат предложени нови начини за популяризиране на намаляването на отпадъците, повторното използване на продукти и рециклирането на материали.

Целта е да се разработят и изпробват инструменти за комуникация, насочени към администрации и асоциации, предприятия, училища и отделни граждани.
Първата Европейска седмица за намаляване на отпадъците се проведе през 2009 г. и в началото акцентът бе върху повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Рад Каменски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!