ЕС намалява разходите по предоставяне на хранителни помощи

Снимка: Архив

През второто тримесечие на 2013 година разходите за труд, изчислени по показателя  час работа в еврозоната и ЕС са нараснали с 0,9% в сравнение с година по-рано. По данни на Евростат през първото тримесечие ръстът за ЕС е бил 2%.
Най-голяма промяна е отчетена в Естония, където час работа струва над 7 процента повече, и в Литва и Румъния.
В България през второто тримесечие е записано увеличение с 3,2% на заплатите, но с близо 5 на другите разходи, свързани с професионалната дейност. През първите три месеца на годината разходите за труд в страната са скочили с 4,7%.
Очаква се испанското правителство да публикува завишена икономическа прогноза, но и изчисление за по-голяма безработица в страната
Мадрид очаква повече от 27 на сто от активното население да няма работа и през следващите месеци

Намаляването на разходите на ЕС по програмите за предоставяне на помощи от храни може да остави растящия брой бедни хора в Португалия с празни чинии, съобщава изданието EURACTIVE. Най-бедната държава в Западна Европа вероятно ще изгуби 40% от получаваните от Брюксел 20 млн. евро за продоволствени помощи всяка година, смята Изабел Жонет, директор на организацията "Хранителна банка". Институцията подпомага 390 000 социално слаби в Португалия. Те получават помощ от програмата на ЕС, която ще бъде заменена от Фонда за европейска помощ.
Новият фонд ще има по-малко ресурси за продоволствия, отбелязва Жонет. А финансово затрудненото правителство не е подготвено да се справи с проблема.

Европейският съюз обеща 650 милиона евро, за да подкрепи плана за възстановяване на Сомалия. Председателят на ЕК Жозе Барозу обяви,че
"Средствата са за подкрепа на нов етап от живота на Сомалия". Барозу уточни, че помощта е в допълнение към предоставените милиард и двеста милиона евро. В Брюксел днес бе открита конференция, организирана от Европейския съюз и правителството на Сомалия, чиято цел е да бъде мобилизирана необходимата финансова помощ за възстановяването на африканската страна.

www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: Мария Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!