ЕК обяви за законни испанските проверки по границата с Гибралтар

Снимка: Архив

Испанските проверки по границата с Гибралтар не нарушават европейските закони, заяви Европейската комисия по повод тлеещият в последно време спор между Мадрид и Лондон за суверенитета на територията, която е използвана като военна база от Великобритания от векове.

Испанските гранични служители затегнаха рутинните проверки в отговор на действията на властите в Гибралтар, които построиха изкуствен бетонен риф след оплаквания на жители на малката британска територия, че испански рибари влизат в териториалните води на Гибралтар.

Затегнатите проверки на сухопътната граница между Испания и Гибралтар, която се преминава от над 10 000 коли дневно, предизвикаха сериозни автомобилни задръствания. Мадрид твърди, че щателните проверки са предизвикани от ширещата се контрабанда на цигари, които в Гибралтар струват около 40 % по-евтино, отколкото в Испания. Според Лондон обаче проверките имат политическа мотивация и са непропорционални.

Европейската комисия предприема стъпки за борба с устойчивите на антибиотици бактериални щамове чрез финансиране на 15 нови изследователски проекта. Действията на Брюксел са продиктувани от факта, че здравните власти на територията на съюза все повече разчитат на антибиотиците като последна линия на защита в борбата с бактериалните заболявания.

Данни на Европейския център за превенция на заразните заболявания показват, че нечувствителната към антибиотици грам-негативна бактерия се разпространява с нарастващи темпове.
Бюджетът за борба с устойчивите бактерии ще бъде около 91 милиона евро и от него ще се възползват университети и изследователски институти, които ще търсят нови ваксини и препарати.

Всяка година на територията на ЕС от инфекциозни заболявания, които са резистентни на антибиотици умират около 25 000 души, а здравните системи на държавите - членки губят около 1.5 милиарда евро.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Св.Козловски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!