Интерпретирането на наследството като образователна дейност в европроект

Снимка: Архив

"Леонардо да Винчи“ е секторна програма, част от проекта „Учене през целия живот“ на ЕК.
Програмата се фокусира върху изпълнението на конкретни планове, свързани с професионалното образование и обучение. Целта й е да създаде подготвена и мобилна работна сила из Европа. Програмата „Леонардо да Винчи“ е създадена през 1995 г. Проектите й са в областта на : Сравнителен анализ за електронно обучение, Европейски речник на умения и компетенции, Обучение по Туризъм и други.

"Интерпретирането и комуникирането на наследството" е една от темите на програмата. Това е тема и наука вече 15 и повече години в редица страни в Европа. Нашата култура се отличава от тези на съседните народи с ред характеристики. Поради особеностите на географското си положение нашата земя от дълбока древност е кръстовище за много народи. Върху нея възникват едни от най-старитге култури в Европа. Нашата земя става мост между Изтока и Запада. Представянето по най-атрактивния начин на богатото наследство на страните пред света се споделя от всички граждани, осъзналr силата от развитието на културния туризъм върху местното население, местната икономика, заетостта на населението и неговата икономическа активност. За какво става дума? За изграждане на емоционална и познавателна връзка между посетителите и това, което те могат да открият при посещение на природен резерват, национален парк, историческо място или музей, да получат като информация в информационните центрове, на място при предлагане на туристически атракции и т.н. За начин на представяне на наследството, което да събуди любопитството им сами да продължат в търсене на ново и ново знание.
Проектът адресира за първи път в България, Гърция и Франция въвеждане на система за оценяване, интерпретиране и комуникиране на наследството, на методология за изграждане на добри практики чрез въвеждане на стандарти за качество, чрез обучение и сертифициране на интерпретатори на наследството, наречени „Heritage Agents”- „Агенти на наследството“. Български паралел на термина може да бъде намерен в разработваната в момента от МОСВ концепция за „зелени патрули“, но не и за интерпретиране на наследството.
В интервю с Маргарита Каишева - ръководител на Центъра за интерпретиране на наследството - партньор по проекта. Тя каза, че проектът се води от българска организация - НСМСБ. Интерпретирането на наследството е образователна дейност - каза тя. Човек пази това, което обича, обича това, което разбира, разбира това, което познава, познава това, което е почувствал със сърцето си или ума си. Насърчаването на предприемачеството означава, че бизнесът, свързан с такива дейности предават своя продукт на туристическата индустрия. Ще могат да генерират по-големи приходи, ако бъдат зап ознати с възможностите, които дава интерпретирането на наследството.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работиха: Д.Якова, В.Начкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!