България ще получи 208 млн. евро за закритите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Архив

Европейският парламент одобри доклад, в който се предвижда до 2020 г. България да получи 208 милиона и 503 хиляди евро от фонда за закритите блокове на АЕЦ "Козлодуй".
Общата сума от бюджета на ЕС, която ще бъде отделена в посочения период за закриването на реактори съветско производство, е 552 милиона евро, включително за атомните централи "Игналина" в Литва и "Бохунице" Словакия.
В доклада е записано, че изразходването на отпуснатите средства ще бъде следено от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Европейската комисия ще направи първата си оценка по използването на сумите до края на 2015 година.

Според изводите в документа България, Литва и Словакия са постигнали значителен напредък към извеждането от експлоатация на посочените мощности, но е необходима още работа до достигането на състояние на необратимост. Завършването на работата ще изисква значителни допълнителни финансови ресурси, отбелязват евродепутатите. В доклада се пояснява, че общата финансова помощ на ЕС за трите държави до края на 2013 г. предвижда близо три милиарда евро, от които 867,8 млн. евро са за България.

Отблъскването на бежанци по границите не е позволено от европейските закони или международните задължения на държавите от Общността, заяви Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
Държавите от ЕС трябва да бъдат в състояние да направляват имигрантските потоци при пълно спазване на основните свободи и на отговорностите, произтичащи от членството в общността и на международно равнище. Никой, който пристига на територията на ЕС с молбата за получаване на убежище, не може да бъде отблъскван, нито да получава отказ на подобна възможност, заяви Черконе.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Мария Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!