Еколози приветстваха решение на Европейския съд

Снимка: Архив

Преди седмица съдът на ЕС отмени решението на ЕК за разрешаване на генетично модицирания картоф "Амфлора" на компанията BASF, тъй като ЕК "значително се е провалила в изпълнение на своите процесуални задължения".
Коментирайки решението, Ивайло Попов от екологичното сдружение "За Земята" каза, че екологичните организации приветстват решението на съда и поздравяват унгарското правителство, което е предприело правните действия по сезирането му, а също и правителствата на другите страни-членки, които са помогнали за разрешаването на спора.
ЕК е хваната в нарушение на закона, с което е ускорила засаждането на ГМО в Европа. Комисията трябва да се поучи от това решение и да се спре да действа в подкрепа на тези нежелани култури с такъв ентусиазъм. Време е да се поставят хората и околната среда над комерсиалните интереси - каза Попов.
От "За Земята" припомнят, че в момента ЕК финализира процедура за отглеждането на ГМО царевица, наречена 1507, която представлява поколение на силно токсични култури. Царевицата произвежда инсектицид, който е смъртоносен за пеперуди и има неизвестни последици за пчели и други опрашители. Той е 350 пъти по-токсичен от този, произвеждат царевицата на "Монсанто", която е единствената генномодифицирана култура, комерсиализирана в ЕС. Както и при картофите "Амфлора", ЕК не се е консултирала с национални експерти за топенциалните рискове.
Забелязва се тенденция ЕК да нарушава собствените си правила в стремежа си да допусне ГМО култури на територията на ЕС. Това решение на съда е полезно с факта, че създава прецедент, който винаги може да се използва при опитите да се защити екологичната теза  - посочи Ивайло Попов. По думите му общественото мнение в повечето страни от ЕС е отрицателно настроено към ГМО продуктите и това възпира влизането им на европейския пазар.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Д.Янкулова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!