Специалисти обменят идеи в рамките на инициативата "Град, който харесваме"

Снимка: Архив
Как изглежда градът, който харесваме? На този въпрос в края на миналата седмица търсиха отговор в датската столица Копенхаген специалисти по градоустройство от целия ЕС, включително и от България. Инициативата бе в рамките на кампанията „Свят, който харесваш”, където експерти демонстрираха устойчиви решения на практика. По думите на Кони Хедегор, европейски комисар по действията в областта на климата: „Все повече европейци се установяват в градовете и се нуждаем от комплексни решения, които им осигуряват добро качество на живот и намаляват емисиите на CO2, замърсяването на въздуха, задръстванията. Много от решенията вече съществуват. Кампанията „Свят, който харесваш” помага на специалистите по градоустройство в Европа да обменят добри практики и да ги прилагат масово”, казва Кони Хедегор.
„Град, който харесваме” е част от европейската осведомителна кампания „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш”, посветена на практическите решения на проблемите, свързани с изменението на климата. Кампанията стартира през октомври 2012 г. и вече е привлякла близо 200 партньорски организации от целия ЕС.
Близо 365 милиона евро вече бяха отделени от Европейската комисия и предстои да бъдат усвоени по проекта "Интелигенти градове", с който европейски градове биха могли да внедрят системи за интелигентно управление на трафика, енергията или да повишат нивото на информационно-комуникационните си ресурси.
Що е то "интелигентен град"? И защо само Талин попада в световните класации за "интелигентни градове"? Отговорите обясняват и защо Европейският парламент и Европейската комисия се ангажират с подкрепа за реализирането на подобни проекти.
По темата - архитект Ивайло Петков от неправителствената организация "Група Град". Репортерската проверка по темата е на Надежда Николова.
По публикацията работи: В.Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!