Франция с резерви към влизането на България в Шенген

Снимка: Архив

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс заяви, че България и Румъния нямат място в Шенген. В интервю за френска телевизия, цитирано от "Поан" и "Паризиен", Валс подчерта, че продължава да има резерви към влизането на Румъния и България в Шенген от догодина.

Ако условията не са изпълнени, това не може да стане. В настоящия момент това е невъзможно. Отговорност на тези страни е да гарантират сигурността по границите си. Европейският съюз признава, че тези страни не са готови, каза Валс.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за правосъдието Вивиан Рединг разкритикува вчерашните изявления на френския вътрешен министър Манюел Валс, че българските и румънските роми не могат да се интегрират и са обречени да се върнат по родните си места.

Всеки път, когато липсва желание да се говори за важните неща като бюджета и дълговете, на ред идват ромите, каза Вивиан Рединг в интервю за френското радио "Франс енфо".
Има европейски правила, които са подписани от Франция, правила за свободното движение на европейските граждани. Не става дума за роми, а за лица. Те могат да бъдат изгонени само с решение на съдия, ако са направили нещо срещу законите на съответната страна, каза още Рединг.

Европейската комисия ще подпомогне с 25 хиляди евро Червения Кръст на Кения в знак на солидарност с жертвите от терористичното нападение в мола "Уестгейт" в Найроби. Средствата ще бъдат насочени към дейности по кръводаряване, оказване на медицинска и психологическа помощ за пострадалите от инцидента в кенийската столица.

По публикацията работи: А.Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!