Срещите на върха

Снимка: Архив
В Брюксел се провежда среща на върха на държавните и партийни ръководители на страните-членки на Европейския съюз. Става дума за Европейски съвет. Този тип срещи се провеждат от 39 години. Първата е била през 1974-та. По идея на бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, се сформира нещо като клуб на държавните и правителствените ръководители. Оттогава европейските съвети определят политическия живот в Общността. През 2009 г., с договора от Лисабон, Европейският съвет става реална институция с председател, избиран за две и половина години с право на едно преизбиране. Такъв е случаят със сегашния председател Херман Ван Ромпой, който не обича много да е в центъра на вниманието. Той решава кога да са срещите на държавните и партийни европейски лидери, най-малко четири пъти годишно. 

Моята роля е да председателствам срещи, но също така да посреднича, да работя така, че да се получи споразумение. На всеки съвет трябва да се постигне споразумение

Европейският съвет определя на най-високо равнище общите политически насоки и приоритети на Съюза. Общата идея е решенията да се приемат с консенсус, но става все по-трудно да се постигат компромиси с 28 лидери на една маса. Точно след година влиза в сила правило, според което, за да се приеме решение, ще е необходима подкрепа на 55% от държавите, които обаче трябва да представляват 65 на сто от населението на Съюза. Някои решения може да са плод и на единодушие, така че всяка държава има право на вето. След всяка среща на върха, председателят на Европейския съвет представя заключенията на Европейския парламент и отговаря на въпроси на евродепутатите.
До голяма степен преговорите се водят преди срещите на върха. Всичко става зад кулисите, между дипломати, външни министри и европейски държавни служители. Възможно е да се стигне до проектозаключение още преди срещата да е започнала официално.
По публикацията работи: Маргарита Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!