ЕП ограничава биогоривата от традиционни източници

Снимка: Архив

Европейският парламент одобри поставянето на таван на производството на биогорива от традиционни източници и преминаването към ново поколение от горива от източници от водорасли и определени видове отпадъци. Мерките целят да намалят емисиите от парникови газове, дължащи се на засилващото се използване на обработваеми земи за растителни видове за биогорива. Растящата утпотреба на обработваема земя за производството на суровини за биогоривата предизвиква увеличение на емисиите от парникови газове. Според приетия от Европейския парламент текст биогоривата от първо поколение, т.е. тези, които са произведени от хранителни култури не трябва да надхвърлят 6 процента от окончателното енергийно потребление в транспорта към 2020 година. Новите биогорива, произвеждани от източници като водорасли и определени видове отпадъци ще трябва да бъдат с дял от поне 2.5 процента от енергийното потребрение на транспорта към 2020 година.

Потърсихме българска фирма, която да използва водораслите за суровина при производството на гориво, без успех, явно сме далеч от високите технологии, които се разработват в САЩ и Япония..

Васка Начкова разговаря с Георги Славчев - той има инженерингова фирма за проектиране, изработване, доставка и монтаж на инсталации за преработка на отпадъци за възобновяеми източници за биогорива. И получаване на биодизел от твърди битови отпадъци. Славчев коментира, че държавата в момента плаща глоби за това, че твърдите битови отпадъци не се оползотворяват, а се депонират и се заравят в земята.
Той не се притеснява за бизнеса си от тази ограничителна мярка. Смята, че ще се отрази благотворно, тъй като се търсят нови, алтернативни източници В последно време почти всички производители на горива са се насочили към отпадъци. Славчев смята, че в България не се отделя необходимото внимание на тази тема.

www.euranetplus-inside.eu 

По публикацията работи: В.Начкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!