ЕС за по-интензивен диалог между гражданите и институциите

Снимка: Архив

Много пъти говорим в рубриката ни "Евранет плюс", че 2013 година е година на гражданите, че гласът на хората трябва да бъде чут, че е време за диалог с европейските граждани. Вивиан Рединг е на европейска обиколка по програмата "Диалог с гражданите" и главната й задача е да намали увеличаващата се дистанция между институциите и евпропейските гласоподаватели. 57 процента от анкетираните в скорошно проучване твъдят, че гласът им не се чува в Брюксел.

Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК у нас подчерта в специално интервю, че за скъсяването на дистанцията между гражданите и инситутциите висшите ръководители на Европийския съюз са предприели пътувания и преки диалози.

Хората, от които зависят политиките ще чуят от първа ръка от какво не са доволни хората и какво трябва да се прави. Когато ЕК подготвя закони се консултира по най-широк начин с граждани и специалисти и проучвания за това как политиката би се отразила на тяхното благосъстояние. Добрата работа зависи и от представителствата като нашето, има и куп информационни мрежи, които разпространяват информация от всякакъв характер - свързана с Европейския съюз. Представителството на ЕК у нас е абсолютно достъпно за всички граждани, няма ограничения.

В рубриката беше излъчена анкета сред граждани от София. Почти всички участващи в анкетата се отнасят скептично към връзката между гражданите и институциите. Изразяват песимизъм по отношение на диалога. Препоръчват повече информация, разяснителни кампании и семинари за работата на европейските институции.

По публикацията работиха: Л.Железова, В.Начкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!