"Да опазим морето чисто" - европейски проект, насочен към младите

Снимка: Архив

"Да опазим морето чисто от замърсявания" е част от мащабен проект, наречен „MARLISCO - Морските отпадъци в моретата на Европа: социална информираност и съвместна отговорност“.

Млади хора от 14 европейски държави с крайбрежни ивици. (Италия, Холандия, Обединеното кралство, Франция, Словения, Ирландия, Румъния, Германия, Кипър, България, Испания, Португалия, Турция и Дания) са в надпревара за създаване на визуална двуминутна картина на състоянието на морската ивица в страната, в която живеят. Видеоконкурът трябва да запечата в кадри морския свят на екологичните ни намерения. Осъществява се на национално ниво във всяка една от 14-те държави,т.е. участниците се конкурират само с другите участници от една и съща държава.

В България видеоконкурсът се организира от Асоциацията на Българските Черноморски общини и е насочен към младежи на възраст между 12 и 18 години от училища, младежки клубове и асоциации в страната.
Полина Антонова е координатор на проекта в Асоциацията на българските черноморски общини. Екологичните усилия като лакмус на зрелостта на обществото по отношение на бъдещето му, смята тя. И ясна преценка за това - какво вече е пречинено на природата около нас. Какво може да бъде посланието на младите хора от една европейска държава с крайбрежна ивица, каквито сме ние? Как един млад човек на възраст от 12 до 18 години разказва за иначе тревожната според изследователите картина на морския живот в крайбрежието ни? Според Полина Антонова радващ факт е и желанието за участие на малди хора от други точки на страната. Както и участието на хора на всякаква възраст в съпътстващите проекта иницативи - почистване на крайбрежната ивица, разяснителни кампания и изследователски екологични проекти. Представители на отбора победител ще бъдат поканени за участие в церемонията по награждаването на 19-20 май 2014г. в град Бремен (Германия), в рамките на събитrето "Европейските морски дни 2014".

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: С.Савова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!