Грузия парафира споразумението за асоцииране с Евросъюза

Снимка: Архив

Грузия парафира текста на споразумението си за асоцииране с ЕС. На церемония във Вилнюс, където се провежда срещата на върха на "Източното партньорство", документът бе парафиран от грузинския заместник-министър на външните работи Давид Залкалиани, който бе ръководител на делегацията за тригодишните преговори с Брюксел. Пред репортери Залкалиани заяви, че това е "историческо събитие за Грузия".
Представители на ЕС и Грузия очакват окончателното подписване на споразумението да стане до септември догодина.

Евродепутатът Антония Първанова участва в дискусия в ЕП на тема "Засилване участието на жените в политиката: планът за действие на Мадлин Олбрайт десет години по-късно".

По време на дискусиите тя наблегна върху необходимостта жените да заемат водещи позиции в политическия живот. Първанова обърна внимание, че никога жена не е заемала поста председател на Европейската комисията, председател на Съвета или председател на Европейския парламент, а броят на жените еврокомисари е много нисък. "Равенството между половете е
необходимост както по отношение на бизнес лидерството, така и на
политическо ниво" заяви Първанова и цитира директивата за повече жени на ръководни постове в ЕС, приета миналата седмица в Страсбург, според която използването на уменията на висококвалифицирани жени може да донесе икономически растеж за ЕС.

ЕК предложи проект за директива за защита на търговските тайни - в повечето случаи технологии и идеи на частни лица, срещу кражбата от конкурентни предприятия. Директивата предвижда изплащане на обезщетения на компаниите, които станат жертва на кражба или незаконно присвояване на поверителна информация.
През 2013 година 25% от предприятията в Европа са подали жалби за кражба на поверителна информация. В тази връзка еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че киберпрестъпността и индустриалният шпионаж са ежедневие за предприятията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: А.Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!